Data Dress: Google ve H&M kişisel verilerinizle terziliğe soyunuyor

Data Dress: Google ve H&M kişisel verilerinizle terziliğe soyunuyor

Yazılım ürün ve servislerinin vazgeçilmezi haline gelen tailor made, yani kişiselleştirme, aslen giyim kökenli (tailor made'in kelime anlamı terzi yapımı) bir kavram. Bu şekilde kişiselleştirmenin en uç noktasının da, giysinizin beden ölçünüze ve tarzınıza göre tasarlanması olabileceğine işaret ediyor. Ancak yüz yıllık terzilik mesleğinin de disrupt edilmesi gerekiyor; en azından Google'a göre. Hızlı moda devi H&M'in dijital moda Ivyrevel markasıyla ile iş birliği yapan Google tailor made'e yeni bir ufuk kazandırıyor.

Google ve Ivyrevel'in ortak projesi Coded Couture ve Google'ın Awareness API adını verdiği farkındalık özelliğini kullanıyor. Google'ın geçtiğimiz yıl düzenlediği geliştirici konferansı Google I/O 2016'da tanıttığı Awareness API, bağlamsallığın ön plana çıkarılmasını sağlıyor. Daha açık bir şekilde söylemek gerekirse, bulunduğunuz mekan, zaman, hava durumu, yakındaki beacon'lar gibi çevresel koşullarla birlikte kullanıcının aktiviteleri gibi veriler baz alınarak kullanıcısının farkında olan daha akıllı uygulamalar geliştirilmesini sağlıyor Awareness API.

Coded Couture'ün Awareness API temelli ilk ürünü ise Data Dress yani Veri Elbisesi. Tipik elbiselerden farklı olarak bu elbiseyi giyinmeden önce mobil uygulamasıyla bir hafta geçirmeniz gerekiyor. Yakında yayınlanması planlanan Android uygulamasına izin verdiğiniz takdirde, uygulama sizin bir hafta boyunca nerelerde yemek yediğiniz, spor yapıp yapmadığınız, hangi havalarda dışarıda olduğunuz, arkadaşlarınızla nasıl birlikte vakit geçirdiğiniz gibi sorulara yanıt arıyor. Android uygulaması bunlar için Snapshot API'ı kullanıyor.

Google, sizden topladığı bu verileri kullanarak size özel bir giysi tasarlıyor. Veriler, kıyafetle ilgili, kumaş, yaka, kol, süslemeler gibi seçimlerde kullanılıyor. Henüz kapalı betada olan veri elbisesi, Ivyrevel'ın kurucu ortağı Kenza Zouiten gibi isimler tarafından kullanılıyor. Data Dress 99 dolardan başlayan fiyatlarla piyasaya sunulacak.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.