Google ve Facebook sahte haberlere karşı Fransa'da güç birleştiriyor

Google ve Facebook sahte haberlere karşı Fransa'da güç birleştiriyor

ABD Başkanlık seçimlerinde artışa geçen sahte haberlere karşı tavır almaya alan Google ve Facebook, Fransa Başkanlık seçimlerinde birlikte hareket edecek.

Bildiğiniz gibi Facebook, Poynter Network işbirliğiyle sahte haberlere karşı işaretleme ve raporlama hizmetlerini açmış, kısa süre önce de bu hizmetini Almanya'daki kullanıcıların erişimine sunmuştu. Google ise sahte ve yanıltıcı haber avını News Lab adlı birimiyle sürdürüyor ve imece usulüyle başarılı bir ayıklama yapmaya çalışıyor. Gelen yeni bilgilere göre CrossCheck adlı bir oluşum Fransa'daki başkanlık seçimlerine dair sahte/yanıltıcı haberlerle mücadele edecek ve Google ile Facebook da bu oluşuma destek olacak.

27 Şubatta gerçekleşecek Fransız Başkanlık seçimleri ne kadar sahte haber etkisine maruz kalacak bilinmez ama görünüşe bakılırsa olası tehditlere karşı oldukça ciddi bir çalışma var. Zira CrossCheck'in iş ortakları sadece Facebook ve Google ile sınırlı değil. Fransa'daki küçüklü büyüklü çok sayıda medya şirketi ve sosyal medya taraması yapan çeşitli girişimler de CrossCheck'i destekliyor. Ayrıca internet kullanıcıları da sahte haber paylaşımı yapmaları için cesaretlendiriliyor.

CrossCheck, Google News Lab'ın kurucu ortaklarından olduğu First Draft News tarafından yürütülüyor ve Fransız'daki seçimlerde sahte haber kirliliğininin önüne geçmek istiyor. Facebook da sahte haberlerin hızlı bir şekilde tespit edilmesine yardım edecek araçlar sunmanın yanısıra kullanıcılarını da doğru haberlerle beslemeye çalışacak. Tüm bu katılımcıların yanısıra uluslararası bir kaç haber organizasyonu da yanlış haberlerin önüne geçmek için devrede olacak.

Bu seçimler Fransa için ne kadar sıradışı olacak bilmiyorum ama teknoloji girişimlerinin medya takibi anlamındaki gücünü ziyadesiyle teyit edeceği kesin. Günümüzde milyonlarca kişinin birincil haber alma kaynağı olan kanalların daha da güçleneceğine şüphe yok.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.