Facebook TV geliyor

Facebook TV için geri sayım başladı. Televizyon ve Apple TV gibi diğer konsollar için video odaklı yeni bir uygulama geliştirdiği belirtilen Facebook, kullanıcıların daha fazla video içeriği tüketmesini istiyor. Video reklamlar için yeni ve hiç olmadığı kadar iddialı bir kanal hazırlayan Facebook, kendi orijinal yapımlarının üretimine de başlayabilir.

Mobil TV

Wall Street Journal'ın konuya yakın kaynaklara dayandırdığı haberine göre, Facebook, reklam gelirlerinin yavaşlamadan artmaya devam etmesi için video öncelikli bir sosyal ağa dönüşüyor. Haberden anlaşılan Facebook'un kamuoyuyla paylaştığı video açılımları buzdağının yalnızca görünen kısmını oluşturuyor. 2015'te video çalışmalarına ağırlık vermeye başlayan Facebook için video, geçtiğimiz yıl o kadar önemli hale geldi ki, bazı çalışanları platformu "mobil TV" diye adlandırmaya başladı. Kullanıcılara ilk aşamada istedikleri videoyu izleten ve yeni videolar öneren Facebook, kısa bir süre önce canlı video yayıncılığına uzandı; şimdi ise sıra yüksek kalite içeriklere geldi.

Mobilden video öncelikli sosyal ağa

Yüksek kalite video içerikleri, TV benzeri, 10 dakikadan uzun orijinal yapımları işaret ediyor. Bunlar senaryolu programlar, spor ya da eğlence içeriklerini kapsıyor. Facebook ile ilgili geçtiğimiz yıl sonuna doğru, orijinal yapımları fonlayacağı ya da satın alacağı yönünde haberler duymaya başlamamız da bu gelişmeyi doğruluyor. Facebook'un yeni video çalışmalarıyla ilgili orijinal içerik süreci, şirketin küresel yaratıcı strateji başkanı Ricky Van Veen tarafından yönetiliyor. Van Veen, Facebook'a meşhur CollegeHumor sitesinden tranfer olmuştu.

Habere göre Facebook'un video öncelikli hale gelme sürecinde, video, şirketin tüm ürün ve servislerine entegre ediliyor. Facebook, geçtiğimiz hafta Instagram Stories'e benzer bir ürün üzerinde testlere başlamıştı. Instagram Stories dahil şirketin Snapchat klonlama girişimleri video tüketimini arttırmaya yönelik bir formül arayışı. Buna ek olarak şirket geçtiğimiz hafta haber akışı algoritmalarını video lehine değiştirmişti. Facebook 90 saniye ve üzeri uzunluktaki videoları haber akışında öne çıkararak, video reklamların da daha fazla ilgi görmesini sağlayacak gibi görünüyor.

Video, tüm Facebook ürünlerine entegre ediliyor

Video reklamlar konusunda, yakın zamanda video ortasında görünen reklamları tanıtan Facebook, bunları şimdilik canlı yayınlar için kullandırıyor ancak bu formatın tüm videolara açılması bekleniyor. TV yayınlarını andıran reklam formatı, bir videonun en az 20 saniye izlenmesi durumunda 15 saniyelik video reklamlar gösterilmesini sağlıyor. Facebook, YouTube'dan farklı olarak video öncesi reklam gösterimine karşı.

Facebook'un yeni video merkezli uygulaması, orijinal ve premium video içeriklerine ev sahipliği yapacak. Facebook, bunun için yapımcılarla görüşmeye devam ediyor.

Dünya çapında reklam harcamalarının alt kırılımlarına baktığımızda dijitalin bu yıl ilk kez TV reklam harcamalarını geride bırakması bekleniyor. Yani TV, hala dijitalin önünde yıkılmamış son kaleyi temsil ediyor. Facebook'un yeni video uygulaması, bu kaleyi içten fethetme çabalarında ilk ve en önemli adım.

Yorumlar
  1. İlk Yorumu yazmak ister misiniz?

    İlk Yorumu yazmak ister misiniz?

    Yorum Yazmak için Giriş Yap
Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.