Airbnb, 30 milyar dolar değerlemeden sonra karlılığa ulaştı

Airbnb, 30 milyar dolar değerlemeden sonra karlılığa ulaştı

Airbnb'den bir başarı hikayesi olarak bahsediyorsak, ilk önce, erken dönemlerinde yatırımcılar tarafından defalarca reddedilmiş bir girişim olduğunu hatırlamamız gerekiyor. İkinci önemli noktaysa Airbnb'nin kurulduğundan itibaren geçen sekiz yıl boyunca zarar etmiş olması. Karlılığa yeni geçtiği ortaya çıkan Airbnb'nin önümüzdeki dönem için büyük planları var.

Öncelikle Airbnb için karlılık önemli bir kırılım. Zira şirketin "paylaşım ekonomisi" kategorisinde birlikte değerlendirildiği Uber, yıllık ortalama 3 milyar dolar civarında zarar ediyor. Bloomberg'in konuya yakın kaynaklara dayandırdığı haberine göre Airbnb, 2016'nın ikinci yarısında karlılığa geçti. Geçtiğimiz yıl gelirlerini yüzde 80'den fazla arttırmayı başaran Airbnb'nin konaklama servisi üzerinden yapılan rezervasyonların değerinin 2016'da 12 milyar doları geçtiği tahmin ediliyor.

Airbnb bu konuda henüz sessizliğini koruyor ancak girişimle ilgili son dönemde duyduğumuz farklı söylentiler, Airbnb'nin konaklama dışındaki alanlarda faaliyete başlayacağına işaret ediyor. Kısa bir süre önce bir uçak rezervasyon aracı üzerinde çalıştığı söylenen Airbnb'nin önümüzdeki 18 aylık sürede bu aracını piyasaya sunması bekleniyor. Airbnb'nin bu alana giriş yapmak için Amadeus ya da Sabre gibi köklü oyuncuları satın alma yoluna gidebileceği de belirtiliyor.

Uçaklarla birlikte restoran rezervasyon alanına da ilgi duyan Airbnb, bu alanda faaliyet gösteren Resy adlı girişime yatırım yaptığını geçtiğimiz günlerde duyurmuştu. Adımı sürpriz olarak nitelemek zor zira restoran rezervasyonlarının gezilerin önemli bir parçası olduğunu TripAdvisor'dan biliyoruz. Ancak Airbnb açılımını bir adım ileri götürerek bir de mobil ödeme girişimi satın alıyor. TechCrunch geçtiğimiz günlerde Airbnb'nin sosyal mobil ödeme uygulaması Tilt'i satın almak üzere olduğunu yazmıştı. Gençlerin ağırlıkla kullandığı uygulama özellikle kalabalık etkinlik ve rezervasyonlarda hesabın paylaşılmasını kolaylaştırıyor. Airbnb'nin Tilt için 50 milyon dolardan fazla ödeyeceği belirtiliyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.