Bisiklet paylaşım girişimi Mobike, Foxconn'u da yatırımcıları arasına ekledi

Bisiklet paylaşım girişimi Mobike, Foxconn'u da yatırımcıları arasına ekledi

Bu ay başında yaklaşık çeyrek milyar dolar yatırım alan Çin merkezli bisiklet paylaşım Mobike.com, şimdi de Foxconn'dan stratejik bir yatırım aldı.

2015 yılında Mobike, farklı noktalardan bisiklet kiralama hakkı sunan bir girişim ve saatlik 1 CNY (35 kuruş) gibi oldukça ucuza seyahat yapmanızı sağlıyor. Söz konusu yatırım tutarı paylaşılmıyor ancak Foxconn bu yatırımla Didi Chuxing ve Xiaomi'yi karşısına almış oldu. Çünkü bu ikili daha önce Ofo adlı bir başka bisiklet paylaşım girişimine yatırım yapmıştı.

Mobike'ın son yatırımına Tencent liderlik etmişti ve Ctrip ile Huazhu Hotels Group gibi iki stratejik yatırımcı da D serisi yatırıma katılmıştı. Gelen bilgiler Foxconn'un yatırımının o yatırım turundan bağımsız olduğunu söylüyor ve bu açıdan bakıldığında Mobike'ın değerlemesinin daha da artmış olduğunu düşündürüyor.

Nisan 2016’da Şangay’a açılan Mobike, 215 milyon dolarlık yatırımla küresel büyümeyi hedeflediğini söylemişti ve Foxconn yatırımının da bu yönde kullanılacağı belirtiliyor. Ayrıca Foxconn'un Mobike'a GPS destekli bisiklet üretimiyle destek olabileceği, ücretim ücretleri düşüreceğine vurgu yapılıyor. Bu noktada da önemli zira Mobike'ın yılda 10 milyon yeni bisiklete ihtiyaç duyacağı belirtiliyor.

Mobike'ın CEO'su Davis Wang, Foxconn'un küresel açılımına destek olacak ideal bir iş ortağı olduğunu söylüyor ve Foxconn'dan bir kıdemli başkan yardımcısı da internetten güç alan akıllı üretim potansiyelini en yüksek düzeye çıkarmak istediklerini söyleyerek Wang'ı destekliyor.

Ofo ve Mobike gibi girişimlerin bisikletin itibarını yeniden yükselttiği malum ancak hangi şehirlerin bu dönüşüme hazır olduğu büyük bir soru işareti. Kendi ülkemize bakarsak hemen aklımıza İstanbul gelecektir fakat halen bu işi yapan bir girişim görmüş değiliz. Maalesef ilerleyen dönemde de büyük cirolar yapacak bir girişim olacağını sanmıyorum.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.