Google'ın kendi ürünlerinin reklamı için arama motoruna yüksek teklifler verdiği iddia edildi

Google'ın kendi ürünlerinin reklamı için arama motoruna yüksek teklifler verdiği iddia edildi

Özellikle yeni akıllı telefon ailesi olan Pixel'i tanıttıktan sonra agresif reklam politikasıyla dikkatleri çeken Google'ın, bağlı olduğu Alphabet şirketi bünyesindeki ürünlerinin reklamlarını, yüksek teklif vererek çok büyük oranda diğer arama reklamlarının önünde yayınladığı iddia edildi. The Wall Street Journal'da yer alan analize göre Google aramalarında firmanın kendi ürünleri, arama sayfalarının başındaki reklam alanlarında yüzde 91 oranında en tepede görünüyor.

Alphabet'in kendi ürünlerinin reklamını yapmak için Google'ı kullanmış olması tabii ki sürpriz değil fakat aynı reklamlar için Google'a karşı teklifler yapan firmalar olduğunu da unutmamak lazım. Kısacası Alphabet, rakiplerine rağmen Google aramalarında en tepede görünmek için reklamlarına teklifler yapıyor.

Yapılan analize göre firmasının milyonlarca reklamını satın alan Alphabet, kendi ürünleri olan Google Home, Chromebook, Pixel ve Nest gibi ürünlerin daha fazla ön plana çıkmasını sağlıyor. 25 bin arama sonucunda oluşturulan analizde ortaya çıkan sonuçlar ise oldukça yüksek.

Genel toplamda yüzde 91 oranında Google ürünleri en yukarıda çıkmış olsalar da akıllı telefon ve telefon aramalarında bu oran yüzde 99.9 seviyelerine kadar çıkıyor. Kısaca anlatmak gerekirse akıllı telefon diye arattığınızda Pixel modelleri, akıllı saat diye arattığınızda Android Wear saatleri, laptop diye arattığınızda ise Chromebook modelleri arama ekranın en tepesinde karşınıza çıkıyor.

Durum haksız rekabet gibi görünse de Google, bu görüşe katılmıyor. Pazarlama programlarını çok dikkatli ve reklamlar için yapılan açık arttırmalara etki etmeyecek şekilde hazırladıklarını belirten Google, kendi reklamlarının en tepede çıkmasını ise reklamların kalitesine ve ödedikleri ücretlere bağlıyor.

Ayrıca bu reklam ücretlerinin şirketin kendi pazarlama bütçesinden karşılandığını da Google tarafından belirtilmiş. Google'ın tüm internet dünyasının en büyük ve en önemli reklam kanallarından biri olduğunu düşünüldüğünde bu durum, Alphabet'in rakipleri için olumsuz sonuçlar doğurabilir.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.