CES 2017'nin öne çıkan robotları

Robotik teknolojiler geliştikçe işlerini kaybetme ihtimalini düşünen insanların tedirginliği artsa da bir yandan da etrafta robotların dolaşacak olması bir çok kişi için heyecan veriyor. Tedirginliği bir yana bırakıp gelişen teknolojinin tadını çıkarmak lazım.

Her yıl büyük bir heyecanla beklenen Tüketici Elektroniği Fuarı (CES) 2017'de sergilenen en yetenekli robotlara bakalım. Yakında bunlardan birini evinize almak isteyebilirsiniz.

Pepper

Uzun yıllardır dünyanın en bilinen robotu Honda'nın Asimo'suydu fakat artık tahtı sallantıda. SoftBank Robotics'in geliştirdiği Pepper, hızlı bir şekilde dünyanın en çok bilinen robotu olma yolunda ilerliyor. Geçtiğimiz yıl Kaliforniya'da bir kaç alışveriş merkezinde hizmet veren Pepper, insancıl bir yardımcı olarak tanımlanıyor.

Günde 500 kadar kişiye yardım etmeyi başaran Pepper, CES'de bir kaç kişiyle kart oyunu bile oynadı. Ayrıca yeni güncellemeleriyle beraber 20 dil konuşacak olan Pepper, adını en çok duyacağımız robotlardan biri olacak gibi görünüyor.

Lynx

Çin merkezli Ubtech Robotics'in insansı robotu Lynx, Amazon'un Alexa'sı ve Spotify ile entegre çalışıyor. Diğer tekerlekli modellerin aksine yürüme yetenekleri çok daha fazla ve hatta dans bile edebiliyor.

Lynx genellike komutlarla çalışıyor. Komutlar vererek hatırlatıcılar ekleyebilir, sizin yerinize mail kutunuzu temizleyebilir ve önemli mailleri size sesli okuyabilir. Biraz ileri seviyede düşünecek olursanız eğer yoga dersiniz için komut verdiğinizde size pozisyonlar konusunda yardımcı bile olabiliyor.

Kuri

Mayfield Robotics tarafından geliştirilen Kuri, üç temel fikirle tasarlandı: dolaşım, farkındalık ve kişilik. Gerçekten çok kişilikli bir robot olduğu söyleniyor. Kuri'ye isim verip seslendiğinizde ışıldıyor, hareket ediyor ve şirinlik sesleri çıkarıyor. İçinde bulunan led aydınlatma sayesinde farklı modu/duyguyu size yansıtabiliyor.

Tekerlekli yapısı sayesinde evin içinde rahatlıkla dolaşabiliyor. Asıl özellikleri ise eviniz için adeta bir korumaya dönüşmesi. Evin en küçük ayrıntısına kadar haritasını çıkarıp hatırlıyor, ev ahalisini tanıyor ve dışardan yönetilebiliyor. Siz evde yokken çocukların eve gelip gelmediğini öğrenebilir, kamera sayesinde evin içini kontrol edebilir veya bazı önemli durumlarda ev içerisinde gezip size bilgi vermesini sağlayabilirsiniz.

 Yumii with Cutii

Robotik teknolojilerin geliştiği ve gelişmesi gereken alanlardan biri de bakım. Özellikle de hasta bakımı alanı. Bu alanda üretim yapan Fransa merkezli Yumii, geliştirdiği robot ile CES 2017'de "daha iyi dünya" kategorisinde 1.'lik ödülünü aldı.

Bu yardımcı robot, evde yaşlı bakımı için özel olarak tasarlanmış. Söz ve cümleleri analiz ederek tepki verebilen Yumii, özellikle hatırlatma, kurma ve pişirme gibi bir çok gündelik alanda yardımcı olabiliyor. Yumii evin diğer bireyleri ile gerekli durumlarda iletişim kurabiliyor ve hasta ile görüşmeleri sağlayabiliyor. Doktor randevusu alabiliyor ve doktorla görüşebiliyor. Dilerseniz bu robotu evde kendi başına hareket edecek şekilde ayarlayabilir, dilerseniz de uzaktan kontrol edebilirsiniz. Gerçekten ödülünü hakeden bir yazılım ve donanım.

LG Hub Robot

Bir çok üretici insan vücudunu taklit ederek robotlar geliştirirken LG bu olaya farklı bir açıdan yaklaşmayı tercih etmiş. Yüz yerinde bulunan bir ekran ile duyguları vermeyi hedefliyor. Ses tanıma özelliği bulunan Hub, aile bireylerinden hangisiyle konuştuğunu algılayıp ona göre tepkiler ve cevaplar verebiliyor.

Alexa ile çalışan Hub ayrıca evde bulunan diğer botlarla konuşabiliyor ve tabi ki LG'nin akıllı ev aletleriyle bağlantılı çalışıyor.

Görünüşe göre robot seçimi için önümüzdeki dönemde bir çok farklı açıdan değerlendirme yapmamız gerekecek. Şimdiden seçimlerinizi yaparken buna göre yapmanız faydalı olabilir.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.