Google, İHA'larla internet sağlama projesini durdurma kararı aldı

Google, İHA'larla internet sağlama projesini durdurma kararı aldı

Google, insansız hava araçlarıyla kırsal bölgelere internet sağlama projesi Project Titan'ı sonlandırdığını açıkladı.

Teknoloji devlerinin özellikle Asya ve Afrika'da kırsal bölgelere ücretsiz internet sağlamak istediği bilinen bir gerçek. Google, bu hedefini önce sıcak hava balonlarıyla gerçekleştirmek istemiş ve Loon adlı bir proje başlamıştı. Ardından Facebook'u atlatarak Titan Aerospace'i satın almış ve konuya yeni bir boyut getirmişti. Bu projeye de Project Titan adını vermişti.

Ancak görünen o ki işler beklendiği gibi gitmemiş ve bir yıl önce bahsettiğimiz güneş enerjili İHA'lar ile 5G internet sağlama projesine son nokta konmuş. Daha önce atmosfer uydularıyla internet sağlama işinin afetler ve çevresel sorunlar için de faydalı olacağını söyleyen Google, Titan tarafında teknik ve finansal açıdan zorlandığını söylemiş. Project Loon'un bu konuda daha uygulanabilir bir iş olduğunu da eklemiş.

SpaceX'e de yatırım yapan Google, Titan projesini özel projeler geliştirdiği X birimi altında konumlandırmıştı. Bu kapatma kararından sonra Titan projesi çalışanları diğer Google X projelerine (Project Loon ve Project Wing) yönlendirilmiş.

Bildiğiniz gibi Facebook da benzer bir proje yürütüyor. Sosyal ağ devi de bu amaçla İngiltere merkezli Ascenta’yı satın almıştı. Başarılı uçuşlar yapmakla birlikte Facebook'un Aquila'sı da Haziran ayında bir kazaya karışmıştı.

Nihayetinde her iki şirketin de bu alanda uzun vadeli yatırımlar yaptığı malum. Bu 'uzun vade'nin ne kadar süreceğiyse sanırım ciddi bir muamma.

https://www.youtube.com/watch?v=Q7Z_-nfVUS4

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.