Volkswagen, emisyon yazılımı skandalı için ABD'ye 4.3 milyar dolar ceza ödeyecek

Volkswagen, emisyon yazılımı skandalı için ABD'ye 4.3 milyar dolar ceza ödeyecek

2015 yılında dizel emisyon skandalıyla bir anda gündeme oturan Volkswagen, geçtiğimiz yılın Eylül ayında egzoz ölçümlerinde hile yapması amacıyla 11 milyon aracın içerisine özel yazılım eklediklerini itiraf etmişti. Bugün ABD yetkilileriyle anlaşmaya varan Volkswagen, skandal için ABD devletine 4.3 milyar dolar ceza ödeyecek.

Geçtiğimiz Ekim ayında ABD'li araç sahiplerine ayrıca yaklaşık 15 milyar dolar tazminat ödeyeceğini tahmin eden Volkswagen, ABD yetkilileriyle yaptığı 4.3 milyar dolarlık anlaşma sonucunda toplamda yaklaşık 20 milyar dolar gibi bir bedel ödemiş olacak. Yaptığı açıklamalarda emisyon skandalı için 19.2 milyar dolar ayırdığını açıklayan Alman otomotiv devi, yaptığı bu son anlaşmayla beraber 'skandal' bütçesini de aşmış oldu.

Anlaşmaya varılmadan önce geçtiğimiz günlerde Volkswagen yöneticilerinden Oliver Schmidt'in ABD'yi aldatmak için komplo kurmak suçundan FBI tarafından gözaltına alındığını da belirtelim.

Tabii ki henüz taslak halinde olan bu anlaşmanın hem Volkswagen yönetim kurulu hem de ABD yetkililerince onaylanması gerektiğinin de altını çizelim. Volkswagen tarafından yapılan açıklamalarda şirketin önümüzdeki 3 yıl boyunca bağımsız kuruluşlar tarafından gözetim altında olacağı da belirtildi.

ABD adalet bakanlığıyla Volkswagen yetkilileri anlaşmış olsalar bile soruşturmanın bitmeyeceği ve yeni cezalar gelebileceği de ortaya çıkan bilgiler arasında. Ödenecek 20 milyar dolar nedeniyle ABD tarihinin en pahalı kurumsal skandalına imza atan Volkswagen, ödediği cezalarla marka değerini kurtarabilecek mi zaman gösterecek.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.