Google: Sürücüsüz araçlar için LIDAR teknolojisi artık yüzde 90 daha ucuz

Google: Sürücüsüz araçlar için LIDAR teknolojisi artık yüzde 90 daha ucuz

Alphabet, Google'ın yeni kardeş şirketi Waymo'nun sürücüsüz otomobil yerine araç yazılımı ve donanımı geliştirmeye odaklandığını paylaşmıştık. Gelen yeni bilgiler ucuzlayan teknolojik altyapıyla yarı otonom araçların çok da uzakta olmadığını gösteriyor.

Bildiğiniz gibi sürücüsüz araçların en önemli parçası LIDAR adı verilen laserli cisim-mesafe tanımlayıcı sistem. Waymo'nun CEO'su John Krafcik, Detroit Auto Show'da yaptığı açıklamaya göre bir kaç yıl önce 75 bin dolara mal olan bu sistem artık yüzde 90 daha uygun fiyata mal edilebiliyor. Bu açıklama da ucuzlayan teknolojinin yani sürücüsüz araçları trafiğe daha hızlı dahil olabileceğini gösteriyor.

Waymo, daha önce LIDAR sistemini Velodyne adlı bir şirketten temin ediyordu ve ilk araçlarında bu sistemi kullanıyordu. Kendi LIDAR sistemini geliştirmek için mühendis arayışına giren Alphabet/Waymo, görünüşe bakılırsa artık 7,50 dolar civarında bir maliyetle bu sistemi araçlarında kullanabiliyor. Keza son dönemde test aracı sayısını artıran Google’ın otonom araçları şu ana kadar 2,3 milyon mil katetmiş durumda.

2020 yılında otonom sürüş teknolojisini hazır hale getirmesi beklenen Waymo elbette her şeyi hazır hale getirmiş ve fiyatı sabitlemiş değil. Velodyne ile yapılan çalışmalarla şu anda LIDAR sisteminin fiyatı 8 bin dolarla 30 bin dolar arasına indirilmiş. Velodyne'in işin içinde olması güzel çünkü Velodyne'in yatırımcıları arasında Ford ve Baidu da bulunuyor ve söz konusu sistem farklı markalar tarafından da kullanılabilecektir.

Diğer yandan Google'ın yani Alphabet'in veri kazanımı için teknolojiyi ücretsiz sunmaktan çekinmeyen bir şirket olduğunu biliyoruz. Dolayısıyla bu eğilimin sürücüsüz araç tarafında yansıması beklediğimizden daha büyük bir değişimi beraberinde getirebilir.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.