2016 yılında öne çıkan 5 sağlık uygulaması

2016 yılında öne çıkan 5 sağlık uygulaması

İnternet teknolojileri geliştikçe sağlık alanında geliştirilen uygulamalar da oldukça hız kazandı. Artık bir çok farklı sağlık uygulaması internet bağlantısı sayesinde çok geniş bir bilgi ağının parçası haline gelebiliyor ve sağlığımız üzerinde farklı faydalar sağlayabiliyor. Bu uygulamaları sadece akıllı bileklikler veya nabız ölçer gibi uygulamalar olarak düşünmeyin. Bunlar işin bir adım ötesindeki uygulamalar.

FDA (Amerika merkezli ve dünya genelinde onay gören Gıda ve İlaç Dairesi) tarafından onaylanan bu teknolojilere bir göz atalım.

Biogaming

İsrail merkezli bir girişim olan Biogaming Microsoft Kinect tabanlı bir fizik tedavi uygulamasıdır. Sistem, her hastaya özel bir rutin oluşturarak çalışıyor ve temeli "oyunlaştırma" prensiplerine dayanıyor. Fizyoterapistler, fizik tedavi sırasında hastalarına özel rutinleri oluşturup bunu bir oyun sistemine tanımlıyor ve hem hastanede hem de evde bu kullanıcılar XBox veya Kinect bağlanan başka bir cihazla bu tedaviyi uyguluyorlar. Oldukça kullanışlı olan bu sistem FDA onayını 2016 yılında alana kadar bir çok potansiyel müşteriyi kaçırmıştır. Bu teknolojiyi evinde kullanan hastalar da cihazın takip ve raporlama sistemi sayesinde doktorlarıyla güncel verilerini paylaşabiliyorlar.

Sensimed

İsviçre merkezli bir girişim olan Sensimed, kontakt lens aracılığıyla çok yaygın bir göz hastalığı olan Glokom için veri toplayan bir teknolojidir. Bu teknoloji, gözümüze takabileceğimiz bir lens üzerindeki izleme cihazının gözümüzde meydana gelen belirli değişimleri sürekli olarak takip eder ve boynumuza takabildiğimiz bir cihaza 24 saatlik periyotlar halinde aktarır. Bu cihaz çok yaygın bir hastalığın takibi için çok büyük bir fayda sağlasa da şu anda bu dataların doktora iletimi için doktorun yanına gitme zorunluluğundan dolayı bence biraz eksik. FDA'dan onay aldığı için bu konuya da iyi bir çözüm üreteceklerine inanıyorum.

Quell

Telefonunuzla kontrol edebildiğiniz ve tamamen ilaç kullanmadan tedavi imkanı sunan bir giyilebilir cihaz olan Quell basit bir şekilde açıklamak gerekirse kronik ağrılarınızı beyninize gönderdiği sinyallerle kesmeye yarıyor. Cihazı taktığınız zaman beyninize gönderme imkanı yakaladığınız sinyallerle doğal afyonların salınmasını sağlıyor ve böylece ağrınız geçiyor. Başka bir deyişle bu cihaz sayesinde sinir simülasyonunuzu doğrudan kontrol edebileceksiniz. İşin içinde ilaç olmasa da ilk aklıma gelen şey beynin buna karşı bir direniş yöntemi geliştirmesi ve bağımlılık başlaması. Ama FDA onayı aldığı için bu tür konular düşünülmüştür diye tahmin ediyorum.

Withings - Thermo

Withings, geçtiğimiz yıl Nokia tarafından satın alınan bir teknoloji şirketi. Ürettiği bağlantılı cihazlarla adından çokça söz ettiriyordu. FDA onaylı termometresi ise kızılötesi ışınlar yardımı ile ateş ölçmeye yarayan ve bunu hem akıllı telefondan gösteren hem de mobil uygulaması aracılığıyla belirlediğiniz farklı kişilerle paylaşan oldukça şık tasarımlı bir ürün. Cihazı bir çocuğun başının yanına tuttuğunuz zaman bağımsız 16 kızılötesi ışın yayılan sıcaklığı ölçüyor ve hem cihaz üzerinde hem de akıllı telefona iletiyor.

One Drop

New York merkezli bir girişim olan One Drop, kan şekerini izlemeye yarayan One Drop Chrome cihazı için FDA onayını aldı. Bu cihaz, parmak delme cihazı, test şeritleri ve tamamlayıcı bir mobil uygulamadan oluşuyor. Cihazı 99,99 dolara satın alabildiğiniz gibi aylık 39,95 dolarlık abonelik modeline dahil olursanız sınırsız ölçüm ve anında destek gibi hizmetler de alabiliyorsunuz. Amerika, İngiltere ve Avrupa'da kullanılabilir bu abonelik modeli. Şeker hastaları ve sürekli kontrolleri olan kişiler için oldukça makul bir seçenek gibi görünüyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.