Uygulama geliştirmeyi daha demokratik kılan Gomix, herkes için online geliştirme ortamı sunuyor

Uygulama geliştirmeyi daha demokratik kılan Gomix, herkes için online geliştirme ortamı sunuyor

Gelişen web dünyası bizlere beraberinde bir çok yeni internet aracı sunuyor. Bu araçlar sayesinde programlama bilgisine sahip olmadan bir websitesi veya kişisel blog yaratmak da oldukça kolaylaşmış durumda.

Ancak sahip olduğunuz fikir daha çok etkileşime sahip bir web uygulaması, mobil uygulama veya bir chatbot ise, bu fikri hayata geçirmek için gerekli olan öğrenme bariyeri daha yukarılara taşınıyor. Online geliştirme platformu Gomix de bu bariyeri aşağı çekmek ve herkesin daha kolay bir şekilde uygulama/bot geliştirmesini sağlamak amacıyla hayata geçirilmiş bir online araç.

Stackoverflow ve Trello’yu hayata geçiren Fog Creek tarafından geliştirilen Gomix, prototip hazırlama aracı HyperDev’den pivot edilmiş. Platform, ilk bakışta daha çok kodlama ve yazılım bilgisine sahip kişiler için bir geliştirme ortamı olarak görünse de aslında programlamaya yeni başlayanlar için de öğrenme ve programlama pratiği yapmaya aracılık ediyor.

Bulut tabanlı Gomix, eş zamanlı online kodlamaya da izin veriyor

Programlamayı yeni öğrenen kişilerin yanı sıra profesyonel geliştiriciler de geliştirme boyunca konfigürasyon yaparak vakit kaybettiği durumlarla karşılaşabiliyor ve bu durum kodlamaya ayrılan vaktin önüne geçebiliyor. Gomix ile bir uygulama veya bot geliştirme esnasında yaşanan bu konfigürasyonları yönetmek zorunda kalmıyorsunuz.

Platform sizi server yönetimi ve herhangi bir versiyon kontrol sistemi bilgisi gerektirmeyen, bulut altyapısında çalışan örnek uygulamalarla karşılıyor. Sonrasında dilerseniz bu uygulamaları ihtiyaçlarınız doğrultusunda yeniden düzenleyebiliyor veya platformdaki diğer uygulamalarla mix'leyebiliyorsunuz. 'Bootstrap kullanarak websitesi oluşturmak' ve 'Basit bir Slack botu geliştirmek' ise platformda yer alan örnek komunite projelerinden bazıları.

Gomix: Heroku'ya ve CodePen'e bağlı bir App Store

Gomix’in gömülü kod editöründe bulunan proje dosyaları Front-end ve Back-end olarak kategorize edilmiş durumda. Varsayılan proje dosyalarında Back-end tarafında şimdilik Node.js tabanlı server.js'i, front-end tarafında da HTML, CSS ve medyaları sürükle bırakla ekleyebileceğiniz assets klasörlerini içeren platform, kodda yapılan değişiklikleri de anlık olarak görüntülemenize olanak tanıyor.

Platformun bir diğer dikkat çekici özelliği ise birden fazla geliştiricinin aynı anda aynı kod üzerinde çalışmasını mümkün kılan eş zamanlı kodlama özelliği. Bu özellik kullanmak içinse yapmanız gereken projeye ait Gomix linkini paylaşmak. Google Docs’taki eş zamanlı doküman düzenlemeye benzer bu özellik 'pair programming' yapmak ve daha hızlı proje geliştirmek isteyenler için oldukça faydalı görünüyor. Aslında Gomix'i Heroku'ya ve CodePen'e bağlı bir App Store olarak da düşünebiliriz.

Komunite projeleri ve geliştirici forumunun yanı sıra Github desteği de sunan platformun bu özelliği sayesinde herhangi bir Github projesini import edebilir, Gomix’te oluşturulan projeleri de Github’a kolayca export edebilirsiniz.

https://youtu.be/iPc6dXBFhA4

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.