Borsaya çıkan tünelin ucunda hangi yatırımcılar ve girişimler var?

Bitirmekte olduğumuz bu yıl internet girişimlerinin borsaya açılımı anlamından çok parlak geçmedi. Fakat yıl boyunca milyar dolarlık değerlemeye ulaşan veya değerini katlayan çok sayıda girişim de oldu ve bu girişimler borsa tünelinin ucuna kadar geldi. CB Insights'ın yeni Tech IPO 2017 raporu da bu konuya odaklanıyor ve ABD'li yatırımcıların performansına dair detaylı istatistikler de sunuyor.

En iyi tekboynuz avcısı yatırımcılar

Hemen en aktif yatırımcılar listesine bakacak olursak; Andreessen Horowitz'in geçen yılki pozisyonunu koruduğunu ve ilk sırada olduğunu görüyoruz. İkinci sıradaki SV Angel ise 5 sıra yükselerek yolın en iyi çıkışlarından birini yapıyor. Üçüncü sırada iki sıra gerileyen Sequoia Capital ve bir sıra yükselen Accel Partners var.  GV (Google Ventures) ise 9. sıradaki yerini koruyor.

Milyar dolarlık girişimler listesine en çok (17 tane) şirket kazandıran Andreessen Horowitz'i sırasıyla Sequoia Capital (16), Fidelity Investments (16), T. Rowe Price (14), Kleiner Perkins Caufield & Byers (14), Wellington Management takip ediyor.

yatirim-risk-sermayesi-sirketleri

Bu yılki yeni tekboynuz sayısı 12

CB Insights'ın verilerine göre bu yılki yeni milyar dolarlık girişim sayısı 12. 2014'teki 23 yeni tekboynuz ve 2015'teki 40 yeni tekboynuz sayısının altında olsa da geçen yılki artışın aynı hızla devam etmesi sanırım çok da mümkün değildi. Zira basit bir oyunda bile milyar dolarlık girişim çıkarmak pek de kolay değil ve bu sene ekonomik göstergelerin yatırımcıları yavaşlattığını biliyoruz.

unicorn-tekboynuz-girisim

Büyük balık - Küçük balık

Milyar dolarlık (tekboynuz/unicorn) girişimlerin sayısı yavaş da olsa artıyor (bkz: 2017'de izlenecek 15 tanesi) ancak bir yandan da bu şirketlerin eridiğini görüyoruz. CB Insights bu hareketliliği de bir grafikle paylaşıyor ve büyük balıkların küçük balıkları nasıl yuttuğunu gözler önüne seriyor.

Aşağıda görüldüğü üzere yapılan satın almalar tekboynuz girişimlerin sayısını azaltan bir faktör olarak karşımızda duruyor. Facebook'un yatırımcılarından Jim Breyer ise "Unicorn’ların yüzde 90’ı yok olacak" diyerek farklı bir erimeye (teknoloji balonuna) dikkat çekmişti. Diğer yandan Facebook'un borsaya açılmadan önce 39 şirket satın aldığını da hatırlatalım.

cb-insights-girisimler

Tünelin ucundakiler

CB Insights raporuna göre borsa tünelindeki girişimler 2016 yılında 21,8 milyar dolar yatırım toplamış ve tünelin ucuna yakın taraftaki 5 girişim Pluralsight, Okta, Blue Apron, Qualtrics ve Zuora olarak sıralanıyor. Bu girişimlerin 4'ünün daha önce paylaştığımız borsaya açılması beklenen milyarlık girişimler arasında olmadığını da eklemeden geçmeyeyim.

girisim-borsa

Bu yılın atırımcı ve girişimci performanslarını halka arz açısından detaylıca incelemek isterseniz 45 sayfalık Tech IPO Report 2017 raporunu indirmenizi tavsiye ederim.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.