Kanada'dan "tüm" vatandaşlarına 50mbps internet hızı

Kanada'dan

Kanada, ülkesindeki her vatandaşın hızlı internet erişimine ulaşabilmesi için önemli adımlar atmaya başlıyor. Kanada Radyo Televizyon ve İletişim Komisyonu bu hafta yaptığı açıklamaya göre önümüzdeki 5 yıl içerisinde 750 milyon dolarlık bir fon oluşturacak.

Komisyonun açıklamalarına göre herkesin erişebilmesi sağlanacak hızlı internetin minimum özellikleri de gayet net. 50mbps indirme hızı ve 10mbps yükleme hızına sahip olabilecek Kanada vatandaşları dilerse bu internet hızlarına "sınır olmadan" yani kotasız bir şekilde sahip olabilecek. Kanada hükümeti, geniş bant internet hizmetinin bir telefon hizmeti gibi temel bir iletişim hizmeti olduğunu açıkladı.

Aslına bakarsanız Kanada halkı zaten çoğunlukla bu internet hızında hizmeti alabiliyor. Komisyonun açıkladığı verilere göre bu şartlarda internet hizmeti alamayan vatandaşların oranı sadece %18. Komisyonun hedefi bu oranı 2021 yılına kadar %10'a düşürmek ve 15 yıl içerisinde sıfıra indirmek. Bu hizmeti alamayanlar genelde uzak ve kırsal alanlarda yaşayanlar ve bu yatırımla beraber özellikle kırsal bölgelerde yaşayan vatandaşların bu hizmeti alarak diğer vatandaşlarla daha bağlı hale getirilmesi hedefleniyor.

İnternet hizmeti artık temel bir hak olma yolunda ilerliyor. Özellikle kırsal alanlarda yaşayan kişilerin şehirlerde bulunan kişilerle eşit haklara sahip olamaması, sadece sanal bir eşitsizlik değil gerçek hayatta da bir bölünmeye neden oluyor. Bu nedenle internet erişimi, eşitlik açısından önemli bir faktör.

Amerika'da Obama "yüksek hızlı internet bir lüks değil, zorunluluktur" diyerek bu konunun önemini dile getirmişti fakat Beyaz Saray'ın raporuna göre hala Amerika'da fakir evlerin yarısından azı internet hizmeti alabiliyor. Kanada bu konuda ciddi bir öncü olmayı başarıyor. Umuyorum ki diğer ülkeler de Obama'nın sözünü ve Kanada'nın öncülüğünü takip ederek internet hizmetini bir "insan hakkı" olarak sunmaya hazırlanır.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.