Tencent, NavInfo ve GIC, HERE'in yüzde 10'unu satın aldı

Tencent, NavInfo ve GIC, HERE'in yüzde 10'unu satın aldı

Alman otomobil üreticilerinin satın aldığı HERE'in yüzde 10'luk hissesi Çinli (NavInfo, Tencent) şirketler ve Singapurlu yatırım şirketi GIC tarafından satın alındı. Bu satın almayla Tencent, harita ve konum hizmetleri için hem Çin'de hem de Çin dışında HERE'i kullanacak.

Bir zamanlar Nokia çatısı harita servisi HERE, bildiğiniz gibi Audi, BMW ve Daimler ortaklığı tarafından 2015'in ikini yarısında satın alınmıştı. Gelen bilgilere göre Çinli Tencent, Singapur'un başlıca yatırım şirketlerinden GIC, bu satın almayla otonom araç teknolojilerini ilerletmek istiyor. Söz konusu yatırımın tutarı açıklanmazken anlaşmanın 2017'nin ilk yarısında tamamlanması bekleniyor. Bu noktada Alman otomotiv devlerinin HERE için 2,55 milyon euro (2,6 milyon dolar) ödediğini de paylaşalım.

Alman şirketler özellikle yaklaşan sürücüsüz otomobil döneminde konum ve harita tarafındaki Google bağımlılığını kırmak için HERE'i satın almıştı ve Uzakdoğulu yatırımcıların da Alman şirketleriyle aynı paralelde olduğu söylenebilir. Diğer yandan HERE'in daha yüksek kestirimli harita ağını genişletmek için yeni iş ortakları arayışında olduğu ve Amazon, Microsoft, Bosch gibi teknoloji şirketleriyle iletişim kurduğu da paylaşılıyor.

Çinli şirketlerin otomotiv dikeyindeki yatırımları artıyor

Sürücüsüz araç teknolojilerine ABD'li girişimler kadar Avrupalı ve Çinli şirketlerin de odaklandığı malum. Özellikle Çin'deki son dönem gelişmeleri dikkat çekici. Örneğin bu ay başında Çinli mobil operatör sistemleri şirketi Thunder Software Technology, Finlandiyalı otomotiv yazılımı şirketi Rightware'is 64 milyon euroya (67 milyon dolara) satın almıştı. Tencent Holdings'e bağlı otomobil üreticisi Future Mobility, Google, Daimler ve BMW'den sürücüsüz otomobil geliştirme odaklı çalışanlar transfer etmişti. Beyaz eşya üreticisi Midea ise 4,5 milyar dolara endüstriyel robotik şirketi Kuka'yı satın almıştı.

HERE'in Avrupa'da Alman üreticiler sayesinde sahneden inmeyeceği belli olmuştu ama Çinli NavInfo ve Tencent anlaşmalarıyla artık Çin'de de adından söz ettireceğini söyleyebiliriz. Zira Tencent, harita ve konum hizmetleri için hem Çin'de hem de Çin dışında HERE'i kullanacak.

Son olarak hatırlatmak gerekirse Türkiye'de geliştirilen yolculuk paylaşım uygulaması Volt, navigasyon tarafında Here Maps ile stratejik bir anlaşmaya imza atmıştı.

Görsel Kaynak: Depositphotos

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.