Thomas Frey: Sürücüsüz araçlar tam 128 iş kolunu etkileyecek

Thomas Frey: Sürücüsüz araçlar tam 128 iş kolunu etkileyecek

Sürücüsüz otomobiller konusunda en az 20 şirketin neler yaptığını ve yapacağını biliyoruz. İş bu kadar ciddi olunca bu alandaki istihdam tartışması da elbette tartışmaya açılıyor. DaVinci Enstitüsü'nün kurucusu ve yöneticisi Thomas Frey'e göre de bu devrimsel adım sadece şoförlük mesleğini değil 128 farklı iş kolunu etkileyecek.

Bir fütürist olarak geleceğe dair görüşlerini paylaşan Frey'e göre söz konusu değişim bir anda olmayacak. Fakat önümüzdeki bir kaç 10 yılda 128 endüstri sürücüsüz otomobillerin piyasada olmasından etkilenecek ve iş kaybına uğrayacak. Zira ulaşım altyapısının değişmesi, tarımdan inşaata kadar bir çok endüstriyi etkileyecek.

Thomas Frey, "Bu dönüşümün olması uzun zaman alacak diyor. Fakat bir kez harekete geçince iş kolları domino taşları gibi dökülecek." diyor. Havaalanlarının önemli bir kazancının park gelirlerinden geldiğini söyleyen Frey, insanların kendi arabasıyla havaalanına gitmek yerine sürücüsüz bir taksi çağırmayı tercih edeceğini söylüyor. "Aniden park gelirleri kesilecek. Servisler, limuzinler, taksi servisleri vb. araç kiralama sektörü kaybolacak. Bu işin sadece küçük bir parçası" diye ekliyor.

Frey'in eriyeceğini düşündüğü mesleklerin başında elbette şoförlük geliyor ki bu kategori özel şoförlerden inşaat aracı operatörlerine kadar geniş bir yelpazeyi kapsıyor. Polis teşkilatından hukuk dikeyine kadar bir çok meslek grubunda da çalışan sayısı azalacak. Çünkü şoför kadrosuna ihtiyaç kalmayacak.

Araç sigorta ve finansmanı işlerinin de öleceğini söyleyen Frey'e göre araçların kontrol ve bakım işleri de elektronik dönemde otomobil üreticilerinin işi olacak. Yerel dükkanların işi değil. O gün geldiğinde belki de "oto sanayi" dediğimiz tesisler hayatımızdan çıkacak. Elbette bu alana bağlı tüm işler de bu durumdan etkilenecek.

"İstanbul'un trafik sorununu da çözer"

Frey, buradaki öngörülerini genel itibarıyla Nisan ayında yayınlamış. O yazıda kötü trafiği tecrübe ettiği şehirlerin başında İstanbul'u anıyor ve sürücüsüz araçların bu yaraya merhem olacağını söylüyor. Bu gerçekten sürücüsüz otomobiller adına söylenmiş en güzel şey olabilir ancak İstanbul'un o seviyeye geleceğini biz görür müyüz emin değilim.

Deneyimli fütüristin ehliyet işlerinden, park çalışanlarına, valelerden, test sürüşü çalışanlarına kadar uzanan listenin tamamını da blog yazında görebilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.