Çiçeksepeti dört koldan yurt dışına açıldı; hedef dünya liderliği

Çiçeksepeti dört koldan yurt dışına açıldı; hedef dünya liderliği

Çiçeksepeti'nin kurucusu ve CEO'su Emre Aydın'ı en iyi tanımlayan vasıflardan biri de cesaret. Yemeksepeti'ne rakip olmak gibi kulağa radikal gelen bir hedefle Bolbol'u kuran Aydın, çok daha iddialı bir vizyonla geri döndü. Çiçeksepeti'nin küresel açılımını gerçekleştiren Aydın, bu kez dünyanın en büyük online hediye mağazasını kurmayı hedefliyor.

2006 yılında faaliyete başlayan ve bugün Türkiye'nin en büyük online çiçek sipariş girişimi olan Çiçeksepeti, SimilarWeb verilerine göre, çiçek kategorisinde dünyanın en çok ziyaretçi alan e-ticaret sitesi aynı zamanda. "Türkiye'nin dünyanın en zengin veya romantik ülkesi olmadığını düşündüğümüzde, burada bir başarı ve disruption hikayesi olduğu açık" diyor Emre Aydın ve ekliyor: "Bu başarıyı dünyada tekrarlayıp, dünyanın en büyük hediye şirketi olmak ana temamız ve inandığımız şey".

similarweb-ciceksepeti

SimilarWeb verilerine göre Çiçeksepeti, ABD'deki muadili ve alanında öncü 1-800-FLOWERS'dan bile daha çok ilgi görüyor. 1-800-FLOWERS 1996'da halka açılmış ve 2014'te gurme yiyecek hediyeleri hazırlayan Harry&David'i 142.5 milyon dolara satın almıştı.  New York merkezli girişim ABD pazarı öncelikli ve küreselleşme bugüne kadar planları arasında yer almadı. İlginç bir şekilde çiçek ve hediyelikler dikeyinde küresel pazar tamamiyle fragmente olmuş durumda. Rocket Internet'inkine benzer bir vizyonla, bu alanda küresel liderliğe oynayan bir girişimi henüz görmedik. Bu, Çiçeksepeti'nin dünyanın en büyük hediye şirketi olmak vizyonunu tanımlarken gördüğü fırsatlardan biri olabilir.

lolaflora-qa

LolaFlora markasıyla altı ülkede operasyonlara başladı 

Emre Aydın'ın verdiği bilgiye göre Çiçeksepeti, bir yıldır bu yeni vizyon üzerinde çalışıyor. Bugüne kadar İspanyaBirleşik Krallık, Birleşik Arap EmirlikleriSuudi ArabistanKatar ve Kuveyt'te operasyonlara başlayan Çiçeksepeti, yurt dışında LolaFlora markasını kullanıyor. Yurt dışında, Türkiye'de olduğu gibi yerli çiçek mağazaları ve iş ortaklarıyla çalışan girişim, her bir ülkeye özel pazar yeri sunuyor.fullsizerender

Çiçeksepeti'nin yurt dışı açılımı bundan altı ay önce açılan Dubai mağazasıyla başlamış. Satışların henüz erken aşamada olduğunu söyleyen Emre Aydın, 2017'de tanıtım kampanyalarıyla resmi lansmanlarını yapacaklarını not ediyor. Çiçeksepeti'nin bu aşamadan itibaren büyük bir rekabete hazır olması da gerekiyor. Zira, görece köklü bu alanda, hemen her ülkeden bir ya da birkaç girişim görmek mümkün. Ancak yeni bir pazar oluşturmak zorunda olmaması Çiçeksepeti için bir avantaj da olabilir.

Emre Aydın, LolaFlora'yı ürün çeşitliliği ve servis kalitesi gibi yönlerden rakiplerinden ayrıştırabilirse, bu pazarlarda kısa sürede öne geçmesi mümkün olabilir. Girişimin alanında dünya liderliğini sürdürmesinde ise belirleyici faktör mobil öncelikli düşünmesi olacak gibi görünüyor. Zira Çiçeksepeti ve benzeri girişimlerin 2000'lerden bu yana disrupt ettiği pazarlar, mobil ticaretin yükselişiyle yeniden yapı bozumuna uğruyor. LolaFlora'nın mobil vurgusu, giriş yaptığı pazarlarda yarışa rakiplerinden bir adım önde başlamasını da sağlayabilir, kanımca.

lolaflora-esSon bir not, Çiçeksepeti, güncel kullanıcı ve sipariş sayılarıyla ilgili verileri paylaşmıyor, bugüne kadar düzenli olarak paylaşmadı da. Elimizdeki, pek de güncel olmayan, veriler Çiçeksepeti'nin günlük kullanıcı sayısının 500 bini geçtiği ve 350'den fazla çiçek satıcısıyla çalıştığını gösteriyor. Çiçeksepeti, 2011'de Amazon ve HummingBird'den miktarı açıklanmayan bir yatırım almıştı. 2011'de gurme kategorisini ekleyen ÇiçekSepeti, BonnyFood isim hakkını satın almış ve 2014 yılı sonu itibariyle bu katgoride BonnyFood markasıyla hizmet vermeye de başlamıştı. Çiçeksepeti 2012'den beri hediyelik ürünler dikeyinde satış yapıyor ve girişim, 2012 yılını, 2.6 milyon adet siparişle kapattığını açıklamıştı.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.