Google, yeni kardeş şirketi Waymo ile yalnızca otonom sürüş teknolojilerine odaklanacağını açıkladı

Google, yeni kardeş şirketi Waymo ile yalnızca otonom sürüş teknolojilerine odaklanacağını açıkladı

Geçtiğimiz günlerde Google'ın sürücüsüz otomobil üretme işinden vazgeçtiğine dair haberler gelmişti ve Google bu konuda yaptığı açıklamayla bu haberleri doğruladı. Google yeni şirketi Waymo ile bir araç olarak sürücüsüz otomobil üretimine girmeyecek. Tüm ağırlığını işin teknoloji tarafına verecek.

Alphabet'e bağlı yeni şirket Waymo, adını “a new way forward in mobility" yani hareketlilikte yeni bir yol tabirinden alıyor ve herkesin malumu olduğu üzere tamamen insan kontrolünden bağımsız bir yolculuk vadediyor. Waymo CEO'su John Krafcik, geçen yıl Austin'de halka açık yollarda tam anlamıyla otonom sürüş teknolojilerini kullandıklarını söylüyor ve günlük trafiğe karıştıklarını da paylaşıyor.

Steve Mahan adlı bir görme engellinin hizmetine de sunulan Google'ın sürücüsüz araç teknolojisi, Waymo çatısı altında yazılım odaklı bir Ar-Ge yapacak ve bu gücünü otomotiv üreticileriyle paylaşacak. Bunların başında da Google'ın yakından çalıştığı Fiat Chrysler geliyor.

10 bin sürücüsüz araç yolculuğu

Krafcik, şimdiye dek halka açık yollarda 2 milyon mil katettiklerini, simulasyon tarafındaysa 1 milyon millik çalışma yaptıklarını paylaşıyor. Şimdiye kadar Mountain View, Austin ve Phoenix bölgelerinde Google çalışanları ve misafirler için 10 bin sürücüsüz araç yolculuğu yapıldığını da ekliyor. Kısacası bu konuda çok ciddi bir tecrübe sahibi oldukları mesajını veriyor.

Diğer yandan Waymo'nun teknoloji tarafındaki şefi Dmitri Dolgov, daha yapacak çok işleri olduğunu; haritalama tarafında iyileştirmeler yapmaya devam etiklerini söylüyor. Kötü hava koşullarında (sağanak yağmur, kar) daha iyi navigasyon için çalıştıklarını da ekliyor. Google, kendi teknolojisinin yolculuk paylaşımı, taşımacılık, lojistik ve bireysel araçlarda kullanıcağını da söylüyor ve bu alandaki tüm fırsatları değerlendireceğinin sinyallerini veriyor. (Bkz: Waze)

surucusuz-otomobil

Sürücüsüz otomobil üzerine en az 20 şirketin önemli çalışmalar yaptığı düşünülürse Google'ın işin yazılım tarafına odaklanmasının pekâla doğru bir karar olduğunu söyleyebiliriz. Zira hem farklı sektör devlerine kafa tutmak hem de bir elde birden fazla karpuz taşımaya çalışmak pek de mantıklı bir hareket değil. Hele ki akıllı telefon işinde Google'ın Motorola macerası düşünüldüğünde...

Google, bu yıl başında 100 tane Chrysler Pacifica model araçla yeni nesil sensör teknolojilerini test etmeye başlamıştı ve halen bu testler devam ediyor. Google'ın önümüzdeki dönemde Volkswagen ve General Motors gibi devlerle bu testleri ilerleteceği de paylaşılıyor.

chrysler-pacifica

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.