E-ticarette kutu aboneliği sunan girişimlerin dikkat etmesi gereken 8 nokta

E-ticarette kutu aboneliği sunan girişimlerin dikkat etmesi gereken 8 nokta

Kutu aboneliği, e-ticarette belli dikeylerde başarılı olan bir model. Fakat Türkiye'de bu alanda popüler bir girişim henüz çıkmadı. Peki son dönemde sayıları artan (BanamamaBrekkersclub, Pembeyanak) bu girişimler abone tutma süresini nasıl uzatabilir? Bu yazıda bu sorunun yanıtını vermeye çalışalım.

Paketleme ürün ve hizmetleri sunan Shorr.com'un araştırmasına göre bir müşterinin abonelik servisinde kalma süresi ortalama 125 gün. Bu 125 günlük süre aylık abonelik sunan bir girişim için 4 aya denk düşüyor. Bu süre ilk bakışta anlamlı gözükse de ilk 3 ay indirimli fiyat sunan girişimler için pek de başarılı sayılmaz. Zira abonelerin indirimsiz fiyatı vermeye razı olmadıkları anlamına geliyor ve indirimilerin pek de iyi bir 'havuç' olmadığını gösteriyor.

kutu-aboneligi 1. Sadakat programınız olsun

Abonelik modelinin önemli oyuncularından biri olan Birchbox, bu noktada kendi sadakat programını uyguluyor. Aboneler her siparişle birlikte ve test ürünlerini aldıkça puan kazanıyor ve bu puanlar yeni ürün siparişleri için kullanılabiliyor. Yani oyunlaştırma dinamiği bu dikeydeki abone tutunma süresini artıran bir yöntem gibi gözüküyor.

2. Paketleri çeşitlendirin

Shorr araştırmasına göre kullanıcıların aboneliklerini sonlandırılma nedenlerinin başında "alınan ürünün veya ürünlerin ödenen paraya değmemesi' geliyor. Kullanıcılar ürünleri beğenmedikleri için aboneliği bırakabiliyor ki bu noktada tek paket tipi yerine Graze.com gibi kişiselleştirilebilir paket seçeneği mantıklı bir taktik olarak öne çıkıyor.

3. Abonelik iptali konusunda şeffaf olun

Emarketer, girişimlerin kullanıcılarına abonelik iptali konusunda da şeffaf olmasını öneriyor. Aboneliği kolayca iptal edebilmek müşterilere güven hissi aşılıyor ve bu da abone olma bariyerini aşağı çekiyor.

4. Teslimat seçeneklerini esnek tutun

Abonelik modelini esnetmek de en az paket içeriğini esnetmek kadar önemli. Bu noktada örnek alınabilecek girişimse Pact Coffee. Bu girişim hem teslimat frekansını ve gününü hem de teslimat adresini kolayca değiştirme imkanı sunuyor. Yani kontrolü tamamen aboneye bırakıyor ve bu da yer değişimlerinden kaynaklı abone kayıplarının önüne geçiyor.

kutu-abonelik

5. Hediye etme seçeneğini öne çıkarın

Pact Coffee, 'hediye et' seçeneğiyle de abonelik modeli destekliyor ve sadece bu işin "kişiye özel" bir şey olmadığını gösteriyor.

6. Siparişler konusunda aboneleri bilgilendirin

Bir başka abonelik girişimi Bloom & Wild ise abonelerinin sipariş takibi yapılabilmesini sağlıyor. Hatırlatmalar ve özel fırsatlarla da müşterilerini mutlu etmeye çalışıyor.

7. Farklı paketleme seçenekleri sunun

Yine Shorr'un araştırmasından çıkan bir başka sonuçsa tüketicilerin yüzde 76'sının isteğe özel paketleme tercihi yapmak istemesi. Yani tüketiciler o klasik kahverengi kağıt paketlerini çok da çekici bulmuyor. Zira abonelerin 1/3'i paket fotoğraflarını sosyal ağlarda paylaşıyor. Bu noktada küçük hediyelerin etkili olacağını da eklemek gerekiyor.

8. Eğitici içeriklerle destekleyin

Aboneleri içerde tutmanın diğer bir yoluysa eğitici içerikler sunmak. Sip and Learn, "abonelerine ne kadar içerde kalırsanız, o kadar çok şey öğreteceğini vadediyor.

Görsel Kaynak: Pexels.com

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.