Apple sürücüsüz araç geliştirme planını ilk kez açıkladı

Apple sürücüsüz araç geliştirme planını ilk kez açıkladı

Yaklaşık iki yıldır sürücüsüz elektrikli bir otomobil üzerinde çalıştığı yönünde haberlerle gündeme gelen Apple, bu iddiaları sonunda doğruladı. ABD Ulusal Karayolları Trafik Güvenliği Yönetimi (NHTSA) birimine ilettiği mektupta sürücüsüz araçlar için lobi yapan Apple, bu planını kamuoyuyla ilk kez paylaşmış oldu.

Apple'ın Ürün Bütünlüğü Direktörü Steve Kenner imzalı beş sayfalık mektubun tarihi 22 Kasım 2016. Mektupta otonom araçların kamuoyu tarafından kabulün kolaylaşması ve güvenliğinin artması için yorumlarını paylaşan şirket, Apple'ın çalışmalarıyla ilgili şu ifadelere yer veriyor: "Apple, ürün ve servisleri daha akıllı, sezgisel ve kişisel hale getirmek için makine öğrenimini kullanıyor. Şirket makine öğrenimi ve otomasyon alanlarına büyük yatırım yapıyor ve ulaşım başta olmak üzere otomatikleştirilmiş sistemlerin birçok alandaki potansiyeliyle ilgili heyecan duyuyor."

Ulaşım alanında makine öğrenimi tabanlı otomasyon, ki biz buna kısaca sürücüsüz araçlar diyoruz, konusunun Apple'ı heyecanlandırmasının sebebinin Google'ın sürücüsüz araçlar üzerinde açık seçik çalışmalar yapması olmadığını tahmin etmek zor değil. Şirketin bu alana yatırım yaptığını kabul etmesi, ateş olmayan yerden duman çıkmadığını doğruluyor. Bugüne kadar basına yansıyan haberlerin ne kadarının gerçeği yansıttığını ise henüz bilmiyoruz zira Apple, planın detaylarına girmiyor.

Sürücüsüz araçlara yönelik regülasyonlarla ilgili endüstrinin kazalar ve riskli senaryolarda verileri detaylı bir şekilde otoritelerle paylaşması gerektiğini not ediyor. Ancak şirketlerin kişisel veriler söz konusu olduğunda gizlilikten ödün vermemesi gerektiğinin de altını çiziyor ve ortak etik standartların önemini vurguluyor. Apple, NHTSA ve diğer şirketlerle iş birliğine açık olduğunu ve düzenlemelerin uzun süredir faaliyet gösteren otomotiv şirketleriyle, endüstriye yeni giriş yapan firmalara eşit mesafede olması gerektiğini de söylüyor.

Apple'ın mektubu şirketin sürücüsüz araçlar için bir platform tasarlamaktan bir adım ötede kendi ürününü de geliştirdiğini bir kez daha işaret ediyor olabilir. Bu önemli zira, son dönemde şirketin sürücüsüz araç yerine otonom sürüş teknolojilerine odaklandığı yönünde haberler gelmişti. Apple'ın ünlü İngiliz üretici McLaren'le satın alma ya da stratejik yatırım yoluyla iş birliği yapmak istediği de bir süre öncesine kadar konuşuluyordu.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.