Dentsu Aegis Network'ten 10 maddede Türkiye’nin Dijital Haritası

Dentsu Aegis Network'ten 10 maddede Türkiye’nin Dijital Haritası

Türkiye’ de hem daha çok kişi internete bağlanıyor, hem de internet artık günlük hayatın her anında daha çok kullanılıyor. İnterneti ayda en az bir kez kullananların sayısı, iki yıl içinde %25 arttı. İnternet kullanıcısı haftada ortalama 17 saat internete giriyor ve bunun yaklaşık 13 saati mobilden gerçekleşiyor.

ekran-resmi-2016-11-21-14-02-51

Dentsu Aegis Network Türkiye, CCS 2016 araştırması verilerinden derlediği Türkiye’nin Dijital Haritası adıyla bir rapor paylaştı. Türkiye’de 2010’dan itibaren yapılan raporla hızla değişen medya ortamındaki temas noktası tanımları ve özellikleri ile tüketicilerin yaşam biçimleri, tutumları ve davranışlarını daha derin biçimde anlamak mümkün.

Raporun öne çıkan maddeleri:

  1. Türkiye’nin 15-55 yaş grubu ABC1C2 sosyo-ekonomik grubunda yaşayan nüfusun internet kullanım oranı %70 seviyesine çıkmış.
  2. İnternet kullanıcılarının 3 ana büyük kentteki oranları ise şöyle; Ankara, Türkiye ortalamasına yakın bir internet kullanıcısı nüfusa sahipken, İstanbul ve İzmir’de oranın %80’ler seviyesinde.
  3. Toplam Türkiye internet nüfusunun %40’ından fazlası bu 3 büyük ilde yaşıyor.
  4. 2016’da kadınların internet popülasyonundaki oranı 2 sene önceye göre %5 artarak %46 seviyesine gelmiş. Bunda kadınların akıllı telefon ve tablet sahipliklerinin artması ve yeni sosyal medya alternatifleri ile ilk kez internet kullanmaya başlamaları da bir etken.
  5. Kadınların internete bağlanma oranı ve süresini artıran en önemli faktör, akıllı telefon ve tablet sahipliklerindeki artış olarak görülen araştırmada, kadınların akıllı telefon kullanımında ve tabletlerde artık erkeklerin önüne geçtikleri görülüyor.
  6. Türkiye’ de hem daha çok kişi internete bağlanıyor hem de internet artık günlük hayatın her anında daha çok kullanılıyor.
  7. İnternete bağlananların %80’i her gün internete mutlaka bağlanıyor.
  8. Haftada en az 1 kez bağlananlar bazında, cihazlar arasında akıllı telefon, 2 yıl öncesine göre hızlı biçimde penetrasyon kazanarak, ilk sıraya yerleşmiş.
  9. Tablet ve TV üzerinden internete erişim de 2 kat artmış durumda. Bu trend kullanım sıklığındaki artışın yanısıra, çoklu cihaz seçeneklerinin de internet deneyimini zenginleştirdiğini ifade ediyor.
  10. İnternet kullanan nüfusun yaş gruplarına bakıldığında, 15-24 yaş grubunda, interneti ayda en az 1 kez kullananların %90 seviyesine geldiğini, 2 yıl öncesine göre ise aylık 1 kez kullanımda en çok gelişen yaş grubunun ise 45-55 yaş grubu olduğunu raporda öne çıkıyor.

Sonuç olarak Türkiye internet popülasyonu profilinin, artık genel nüfus profiline hızla yaklaştığını , kadınlar ya da daha olgun yaş gruplarında da , internetin sık temas edilen bir iletişim ortamı olduğunu söyleyebiliriz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.