SpaceX, 4 bin uydudan oluşacak küresel internet ağı kurmak için ilk başvuruyu yaptı

SpaceX, 4 bin uydudan oluşacak küresel internet ağı kurmak için ilk başvuruyu yaptı

SpaceXSpaceX ile uzay ve Tesla ile otomotiv olmak üzere iki koldan mega inovatif yatırımlara devam eden Elon Musk, yerkürenin çevresini saracak binlerce uydudan oluşan küresel internet erişim ağı kurmak için ilk izin başvurusunu yaptı. ABD Federal İletişim Komisyonu'na başvuru dosyasını teslim eden SpaceX, güneş enerjisiyle beslenen 4 binden fazla iletişim uydusunu dünyanın çevresine yerleştirerek kesintisiz ve hızlı bir küresel internet bağlantı servisi kurmayı planlıyor.

İlk defa 2015'in başlarında Elon Musk tarafından Tesla çatısı altında telaffuz edilen proje, daha başlangıç aşamasında Google'ı şirkete 1 milyar dolarlık yatırım yapmaya ikna etmişti. Sonraları taşıtlar için pil ve güneş enerjisi yatırımları hız kazandıkça küresel internet projesini de detaylandıran Musk, projenin en az 5 yıl ve 10 milyar dolar yatırım gerektirdiğini söylüyordu.

Proje kapsamında kurulacak küçük veya büyük bir uydu ağının sağlayacağı internet bağlantısının hangi amaçla kullanılacağı henüz net değil. Şirket internet ağını dünyanın her yerindeki Tesla araçlarını bağlantılandırmak ve Mars'a gözünü diken SpaceX'in uzay araçlarına internet götürmek için kullanabileceği gibi, Mark Zuckerberg'in kurucuları arasında olduğu internet.org gibi sosyal sorumluluk projelerine de kullandırabilir. Tabi bu ağın başka servis sağlayıcılara genişbant bağlantı satması söz konusu.

Geekwire'ın haberine göre projenin ilk aşamasında 800 uydudan oluşan bir ağ kurulacak. Bu temek ağın verimli ve kesintisiz çalışması sağlandıktan hemen sonra da hızla ağ genişletilecek ve kullanım alanları artırılacak.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.