Apple, artırılmış gerçeklik destekli akıllı gözlük geliştiriyor

Apple, artırılmış gerçeklik destekli akıllı gözlük geliştiriyor

Apple'ın akıllı gözlüklere olan ilgisi düşünülenin aksine Google Glass'ın bile öncesine gidiyor. 2013'te yaptığı bir röportajda iPod birimi eski başkanı Tony Fadell, Apple’ın 2006’nın başında iGlasses projesi üzerinde çalışmaya başladığını söylemişti. Ancak proje, şirketin iPhone ve iPod’lara yoğunlaşmasıyla birlikte yarım kalmıştı. Geçen on yılın ardından eski defterleri açan Apple, projeyi yeni bir yaklaşımla tamamlamak için çalışmalara başladı.

Bloomberg'in haberine göre bir akıllı gözlük projesi üzerinde çalışan Apple, giyilebilir teknolojiler alanındaki açılımını Apple Watch ile sınırlamak istemiyor. Henüz keşif aşamasında olan akıllı gözlükle ilgili sızan bilgiler arasında cihazın iPhone'a kablosuz bir şekilde bağlanacağı, görüntü ve telefon ekranındaki diğer bilgileri doğrudan gözünüzün önüne getireceği var. Cihazın Artırılmış Gerçeklik (AR) teknolojisini kullanabileceği de belirtiliyor.

Apple'ın çalışmalar konusunda ne kadar ileri gittiği sorusuna cevap, şirketin henüz yolun başında olduğu. Konuya yakın kaynaklar Apple'ın gözlük projesi için tedarikçilerle görüşmelere başladığını ve sınırlı sayıda ekranı test için sipariş ettiğini söylüyorlar. Apple'ın deneme sürecini başarıyla tamamlayıp, gözlükleri ürünleştirmeye karar vermesi durumunda, yeni cihazını en erken 2018'de tanıtması bekleniyor.

Hype etkisinden sonra akıllı gözlükler için doğru zaman geliyor

Son birkaç yıllık süreçte Google Glass'ın etkisiyle akıllı gözlükler alanında büyük bir hareketlilik gördük. Projenin gözden düşmesi ve Google'ın Glass'ı sil baştan ele alma kararıyla birlikte akıllı gözlükler hype etkisinden arınmaya başladı. Yani piyasaya gerçekten kullanışlı bir ürün sunmak için doğru zaman gittikçe yaklaşıyor. Apple'ın akıllı gözlüğünün bu nedenle çöpe giden çok sayıdaki projeye göre başarılı olma şansı daha yüksek.

Buna karşın şirketin akıllı gözlük geliştirme kararı, göreve geldiği ilk günden beri yeterince inovatif ürünler geliştirememekle eleştirilen Tim Cook'a beklediği takdiri getirmeyebilir. Zira Apple'ın AR destekli gözlükleri, Sanal Gerçeklik (VR) potansiyelini keşfetmeye başlamış Samsung, Google ve diğer takiplerine bir cevap niteliğinde olacak. Apple'ın yeni gelişmekte olan teknolojilere tipik yaklaşımı, rakiplerinin önce davranmasını bekleyip, süreç içinde satın almalar yaparak, çıktığı anda en iyi ürünü piyasaya sunmak. Apple'ın bugüne kadar alternatif gerçeklikler üzerinde çalışan en az üç girişimi (2013- PrimeSense; 2015-Metaio ve 2016-Flyby Media) satın aldığını biliyoruz. Apple'ın AR uygulamalarının kullanıcı deneyimi konusunda yeni bir standart belirlemesi bu nedenlerle olası.

Sızan haberlerde bahsedilmese de halihazırda sürücüsüz otomobil projesi Apple Car üzerinde çalıştığını bildiğimiz Apple, akıllı gözlüklere bu proje içinde de yer vermeyi düşünüyor olabilir. Kullanıcıların tamamen mobil hale gelmesinde telefon ekranına bakma zorunluluğunun ortadan kalkması önemli bir eşik olacak gibi görünüyor.

Apple konuyla ilgili resmi bir açıklama yapmadı, gelişmeleri aktarmaya devam edeceğiz.

https://youtu.be/ZerV5WcnBAo

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.