Facebook Messenger bot'ları için ücretsiz analitik servisini devreye aldı

Facebook Messenger bot'ları için ücretsiz analitik servisini devreye aldı

Facebook, bugüne kadar uygulamalar için sunduğu ücretsiz analitik servisini Messenger bot'larını kapsayacak şekilde genişletti. Bugün yaptığı yazılı açıklamayla gelişmeyi duyuran Facebook, Messenger platformu üzerinde geliştirilen bot'ların sayısının 34 bine ulaştığını doğruluyor. Facebook analitik servisiyle birlikte FbStart programını da Messenger bot geliştiricilerine açıyor.

fb-chat-bot-analitik

Facebook'un Messenger bot'ları için analitik servisi, geliştiricilerinin gönderilen-alınan mesajlarla ilgili raporları almalarını ve uygulamalarını engelleyen/engellemeyen kullancılarla ilgili bilgi edinmelerini sağlıyor. Bununla birlikte Facebook, reklam hedeflemede kullandığı  yaş, cinsiyet, eğitim, ilgi, ülke, dil gibi onlarca veri noktasını da kısmen bot geliştiricilerine kısmen açıyor. Kullanıcıların bilgilerini anonim bir şekilde paylaşan şirket, birden fazla Facebook Sayfası için geliştirilen bot'ların etkileşim oranlarının her bir Sayfa'ya özel görüntülenmesini sağlıyor.

fb-messenger-chat-bot

Facebook'un analitik servisi, geçtiğimiz hafta haber akışını bot reklamlarına açması haberini takip etmesi açısından da önemli. Bununla birlikte Facebook analitik ve diğer destekleyici servisleriyle, rakip bot platformlarından ciddi ölçüde ayrışmak istiyor. Messenger Platformundaki işletmelerin App events API ile özel durumlar tanımlayarak bot'larının etkileşimi konusunda daha detaylı bilgi edinmeleri de mümkün. Örneğin bir seyahat acentası bot'uyla görüşen kullanıcılarının ne kadarının bir acenta görevlisine yönlendirildiğini ya da bir yayıncı bot'ları aracılığıyla kullanıcıların ne kadarının ana sayfasına gittiğini görebiliyor.

Facebook uygulama analitiği servisi Facebook dışındaki diğer platformda kullanılan uygulamaları da destekliyor, buna karşılık bot analizleri  yalnızca Facebook Messenger için geliştirilen bot'ları kapsıyor, şimdilik. Facebook'un bot analitiği servisinin kapsamını diğer platformlara genişletmesi kuvvetle muhtemel.

Bot'ların yeni uygulamalar haline geleceği henüz kullanım alışkanlıklarıyla doğrulanmasa da bu, Facebook için doğru bir önerme gibi görünüyor. Bot'ların analitik platformuna eklenmesiyle birlikte bot geliştiricileri de, tıpkı uygulama geliştiricileri gibi FbStart programına kabul ediliyor. FbStart programı dünya çapında Dropbox, Amazon ve Stripe gibi partnerleriyle birlikte uygulama geliştiricileri destekliyor. Facebook Messenger'ın birçok geliştiriciyi ilk kez bot'larla birlikte çalışmaya ikna etmeyi başarması, bir bot ekosisteminden söz edeceksek, geliştiricilerin desteklenmesini zorunlu kılıyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.