Alibaba, Yalnızlar (Bekarlar) Günü'nde yeni bir rekora koşuyor [Güncellendi]

Alibaba, Yalnızlar (Bekarlar) Günü'nde yeni bir rekora koşuyor [Güncellendi]

Çinli e-ticaret devi Alibaba, bu yıl da Yalnızlar (Bekârlar) Günü'nü büyük bir kazançla kapatmak üzere. Geçen yıl 11 Kasım'ın ilk 8 dakikasında 1 milyar dolar satış yapan Alibaba, bu ilk iki saatte tam 7 milyar dolarlık satış yaptı.

Çin'in en büyük e-ticaret çılgınlığı olarak bilinen Yalnızlar Günü, elbette Alibaba için oldukça karlı geçen bir gün ve bugüne özel çeşitli indirim kampanyalarına sahne oluyor. Gelen ilk bilgilere göre Alibaba, ilk iki saatte 7 milyar dolarlık satış yapmış ki bu tutar geçen yılın tüm günlük satışının neredeyse yarısına denk düşüyor.

İlk 12 saatte 12 milyar dolarlık işlem yapan Alibaba için şimdilik saatte 1 milyar dolarlık satış yapıyor diyebiliriz. Fakat gün sonunda toplam satış tutarının 20 milyar dolar olacağı öngörülüyor zira günün ilerleyen saatlerinde satışlar düşüş gösteriyor.

alibaba-yalnizlar-gunu

Geçen yıldan örnek verecek olursak, 11 Kasım 2015'in ilk 8 dakikasında 1 milyar dolarlık satış yapan Alibaba, 1 saat içinde 3,9 milyar dolar ilk 12 saat içinde 9 milyar dolar satış yapmıştı. Günü ise 14,3 milyar dolar ile kapatmıştı. Bu tutar Facebook'un 2014 yılı gelirinden fazla olsa da Alibaba'nın satış tutarının tamamını gelir olarak hanesine yazmadığını belirtmekte fayda var. Zira bu tutar brüt değer olarak kayıtlara geçiyor ve Alibaba gelirlerinin esas kısmını reklamlardan elde ediyor. Elbette şirket bu günün reklamını yapmak için de belli bir pazarlama bütçesi ayırıyor.

Çin'de geçen yıl yapılan toplam 11 Kasım satışlarının toplam tutarı bir önceki yıla göre yüzde 36,2 oranında artarak 3,8 trilyon yuan yani 55,7 milyar dolar olarak kayıtlara geçmiş. Analistler hızla büyüyen Çin e-ticaret pazarı hacminin 2018'de 1,57 trilyon dolara ulaşacağını tahmin ediyor.

Güncelleme: Alibaba, 11 Kasım 2016 gününde tam 17,8 milyar dolarlık satış yaptığını ve yeni bir rekora imza attığını paylaştı.

Grafik: Atlas

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.