Akciğer değerlerini takibe yarayan IoT cihazı Spirohome ön siparişte

Akciğer değerlerini takibe yarayan IoT cihazı Spirohome ön siparişte

Bu yılki Webrazzi Arena'da sahne alan girişimlerinden biri olan Spirohome, en kısa haliyle 'sağlık teknolojileri alanında faaliyet gösteren bir IoT girişimi' olarak tanımlanabilir.

Webrazzi Arena'da ürününü ön siparişe açan girişim; astım ve KOAH hastaları başta olmak üzere akciğer değerlerini ölçmek isteyen/ölçmesi gereken herkes tarafından kullanılabiliyor.

Aslında 'spirometre' adı verilen ve uzun yıllardır piyasada olan cihazların yaptığı ölçümü yapan Spirohome, ev tipi olup herkes tarafından her yerde kullanılabilmesi (geleneksel spirometreler yalnızca sağlık kuruluşlarında kullanılıyormuş) ve hem cihazın doğru kullanılmasını sağlayan hem de ölçümlerin saklanıp raporlanmasına yarayan mobil uygulamasıyla ayrılıyor.

spirohome-gorsel

Spirohome: Akciğer sağlığı takibi için bir dijital sağlık deneyimi

Bugüne kadar 28 hastayla ürününü test eden girişimin aynı zamanda doktorlardan oluşan kalabalık bir Danışma Kurulu bulunuyor. Test kullanıcılarından gelen tepkilere göre ürünlerini şekillendirdiklerinden bahseden girişimciler, Spirohome'un en çok duyduğu olumlu geri bildirimleri ise ürünün hastaneye kadar gitmeden doğru ölçüm yapabilmesi, estetik duran tasarımı ve hijyen faktörü olarak sıralıyor.

Girişimin fikir olarak doğuşu yaklaşık 1 buçuk sene öncesine dayanıyormuş. Bu konuda hangi problemi ve nasıl çözdüklerine değinen Kurucu Ortak Merthan Öztürk bizimle şunları paylaştı: "Hastanede yapılan solunum testlerinin ne kadar zorlu olduklarına bizzat şahit olduk. Ve o sıralarda klinik ürünler üzerine araştırma yapıyorduk; pek çok astım ve KOAH hastasının akciğer durumunu ancak kötüleştiğinde fark ettiğini, ilaçlarını ya çok fazla ya da çok az kullandıklarını, dolayısıyla tedavi süreçlerini yönetemediklerini gözlemledik.

Ardından, kronik hastaların, akciğer sağlıklarını takip edebilmeleri için günlük hayatlarına kolayca entegre olabilecek bir dijital sağlık deneyimi geliştirmeye karar verdik. Böylece klinikteki deneyimi son kullanıcı ürününe çeviren Spirohome’un hikayesi başlamış oldu. Spirohome sayesinde astım ve KOAH hastaları testlerini hastaneye gitmeden, diledikleri yerde ve günlük olarak yapabilecekler."

Sprihome'un 2017 yılında seri üretime geçmesi hedefleniyor

Bugüne kadar TUBİTAK desteği alarak yoluna devam eden ODTÜ Teknokent merkezli olan Spirohome, kısa vadede medikal cihazların piyasaya sürülebilmesi için gerek duyduğu CE Sertifikası'nı almayı hedefliyor. Buna paralel olarak ilaç firmaları, hastane ve klinik araştırma şirketleriyle de iş birliklerini güçlendirmeyi planlayan girişim, 2017 yılında seri üretime geçmeyi hedefliyor.

Söz konusu sertifikasyon sürecinin Avrupa için ayrı ABD için ayrı yürüdüğünü belirten girişimciler, bu süreci daha hızlı atlatabilmek adına yatırı almak istiyormuş. Bu arada Spirohome'un uzun vadedeki vizyonuysa solunum hastalıklarına özel cihazlardan ve mobil uygulamalardan kurulu bir ürün ailesine dönüşebilmek.

Spirohome hakkında daha detaylı bilgi almak ve ön sipariş vermek üzere girişimin web sitesini ziyaret edebilirsiniz. Bu arada Spirohome'un lansmana özel 299 TL'lik bir fiyat etiketine sahip olduğunu da belirtelim. Girişimle ilgili gelişmeleri sizlere aktarmayı sürdüreceğiz.

Spirohome kurucu ortaklarından Merthan Öztürk'ün Webrazzi Arena sunumundan bir kare
Spirohome kurucu ortaklarından Merthan Öztürk'ün Webrazzi Arena sunumundan bir kare
Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.