İnternet kullanımında mobil, masaüstünü ilk kez geçti; Türkiye'de durum ne?

İnternet kullanımında mobil, masaüstünü ilk kez geçti; Türkiye'de durum ne?

Webrazzi okurları için yeni olmasa da, sonunda resmiyet kazanmasıyla oldukça önemli bir gelişme: Dünya çapında internet kullanımında mobilin payı yüzde 50'yi geçti. StatCounter'ın yeni yayınladığı son rapora göre, mobil, internet kullanım tarihinde ilk kez masaüstünü geride bıraktı.

Ekim 2009 ve Ekim 2016 arasındaki yedi yıllık döneme bakan küresel internet ölçümleme şirketi StatCounter, gittikçe artan mobil kullanım oranının geçtiğimiz Ekim ayında yüzde 51.3'e ulaştığını söylüyor. Buna karşılık masaüstünden interneti kullananların oranı ise yüzde 48.7'ye düştü dünya çapında.

Mobilin internet için öncelikli erişim aracı haline gelmesinde genç nüfusun yoğun olduğu gelişmekte olan pazarların büyük etkisi var. Zira raporda ABD, Birleşik Krallık, İrlanda ve Avustralya gibi görece olgun pazarlarda masaüstünün kullanım oranının yüzde 50'den fazla olduğu dikkat çekiyor. Ancak bu pazarlarda da (İrlanda hariç) mobilin hızlı yükselişi devam ediyor. Yani öyle ya da böyle internet mobille eş anlamlı hale geliyor, kullanıcılar açısından. Bu, başta küçük işletmeler ve elbette yeni girişimler için oldukça önemli bir anektod.

Türkiye'de mobil kullanım oranı yüzde 58

statcounter-comparison-tr-monthly-201607-201609-bar

StatCounter'ın ülkeler için ayrı sonuçlarında Türkiye'nin de bir istisna olmadığı görülüyor. Sonuçlara göre Türkiye'deki internet kullanıcılarının yaklaşık yüzde 58'i internete mobilden erişiyor. Masaüstü kullanıcıların oranı ise yüzde 42 ile sınırlı. Türkiye'nin dahil olduğu 30 ülkede mobil internet kullanımıyla ilgili detaylı bir raporu Deloitte geçtiğimiz Mayıs'ta yayınlamıştı. Raporda Türkiye'den kullanıcıların mobil öncelikli iki alan, sosyal ağlar ve fotoğraf paylaşımına duyduğu ilgi dikkat çekiciydi.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.