Google, mobil ve video reklamların yükselişiyle gelirlerini 22.5 milyar dolara çıkardı

Google, mobil ve video reklamların yükselişiyle gelirlerini 22.5 milyar dolara çıkardı

Google için mobil öncelikli döneme geçişimiz artık bir tehdit değil. 2016 mali üçüncü çeyrek sonuçlarını 28 Ekim'de açıklayan Google'ın çatı şirketi Alphabet, gelirlerinin yıllık yüzde 20 artışla 22.45 milyar dolara çıktığını açıkladı. Bu yükselişte aslan payını ise mobil ve YouTube'un katkısıyla video reklamlar sağladı.

Gelirlerin 22.3 milyar dolarını Google sağladı

Paylaşılan sonuçlara göre, Alphabet'in toplam 22.45 milyar dolarlık gelirinin 22.3 milyar dolarlık bölümünü Google tek başına sağladı, son çeyrekte. (Google'ın bu ağırlığını göz önünde bulundurarak yazıda Alphabet yerine Google demeyi tercih ettik.) Google'ın net gelirleri de bu dönemde yıllık yüzde 27 oranında artarak 5.06 milyar dolara yükseldi. Burada en dikkat çekici nokta, Google'ın bu başarıyı ilk çeyrekte ciddi bir sorun olarak karşılaştığı mobilde trafik edinme maliyetlerindeki artışa rağmen sağlaması. Mali üçüncü çeyrekte Google'ın kendi sitelerindeki reklamların ücretli tıklanma oranı yıllık yüzde 42 oranında arttı. Buna karşılık ortalama tıklama maliyeti yüzde 11 oranında azaldı ama tıklama sayısındaki artış bu düşüşü kompanse etti ve gelirler yükselmeye devam etti. Google'ın toplam gelirlerindeki en önemli bölümü oluşturan reklamlar yıllık yüzde 18 artışla şirkete 19.82 milyar dolar kazandırdı.

Google'ın reklamdan sonra en büyük gelir kaynağı bulut servisleri

Google'ın diğer gelirleri ise şirkete son çeyrekte 2.4 milyar dolar sağladı. Yıllık yüzde 39 artışla tüm gelir kalemleri içinde en hızlı büyümeyi sağlayan bu segmentte ipi bulut servisleri göğüsledi. Alphabet CFO'su Ruth Porat'ın açıklamasına göre, yüzde 39'luk yükselişin arkasındaki tek ve en önemli faktör bulut bilişimdi.

Alphabet'in finansal sonuçlarda "other bets" şeklinde adlandırdığı Google dışındaki Nest, Google Fiber ve diğer yenilikçi şirketlerinden elde ettiği gelirse 197 milyon dolara çıktı. Segmentin zararı bir önceki yılın aynı döneminde 980 milyon dolarken mali üçüncü çeyrekte 865  milyon dolara düştü.

Google'ın bu başarısında machine learning eforlarının büyük katkısı olduğunu biliyoruz. Buna bağlı olarak, sonuçlarla ilgili açıklamasında Google CEO'su Sundar Pichai, Google'ın yapay zeka destekli Google Assistant ve Google Home gibi son dönemde önceliklendirdiği servislerde kararlılıkla ilerleyeceklerini hatırlattı.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.