Google, Dart programlama dili için zirve düzenliyor

Google, Dart programlama dili için zirve düzenliyor

Google, web programlama dili Dart için Münih’te zirve düzenliyor. Dart ile ilgili yeniliklerin ve Dart’ın kullanılacağı projelerin açıklanacağı zirvenin konuşmacıları arasında, Dart’ın kurucularından Kasper Lund ve Google takım liderliği görevine devam eden Türk mühendis Ferhat Büyükkökten yer alıyor.

Bir zamanlar Dart'ın, internette artık standart haline gelmiş JavaScript’in yerini alması öngörülüyordu. Dart büyük sıçrayışını yapmayı beklerken, JavaScripts tarafından zaten oldukça geride bırakılmıştı. Google bir süre önce Dart’ı doğrudan JavaScript’in rakibi haline getirmekten vazgeçip, TypeScript ve CoffeeScript gibi derlenerek JavaScript’e dönüştürülen bir programlama dili olma yolunda geliştirmeye başlamıştı.

O zamandan beri Google, Dart konusunda epey bir sessiz kaldı. Ancak, bugün başlayan ve iki gün sürecek olan Dart Developer Summit ile birlikte bu yeni nesil web programlama dilinin yeniden sahne ışıkları altına dönmesi olası. Dart aslında çıktığı günden beri Google’ın içerisinde başarılı bir grafik çiziyor. AdWords, AdSense ve Google Fiber çalışanları çoğu web uygulaması için Dart’ı kullanmaya devam ediyor. Dart’ı kullanan Google ekipleri uygulama geliştirme hızında yüzde 25 ile yüzde 100 arasında artış gördüklerini söylüyor. Geçtiğimiz yıldan beri Google’daki geliştiriciler tarafından yazılan Dart kodları 3.5 katına çıkmış durumda. Bu da Dart’ı, Google’ın içerisindeki en hızlı büyüyen programlama dili yapıyor.

Dart'ı birincil programlama dili olarak kullanan Wrike, Workiva ve Blossom gibi şirketler de mevcut. Bununla birlikte Dart, artık 3. parti yazılımlar tarafından da daha kolay bir şekilde kullanılabilecek. Bunlara Google tarafından mobil ve web uygulamaları yapmak için geliştirilen Angular platformu da dahil. Angular 2.0, varsayılan olarak Microsoft’un TypeScript dilini kullanıyor. Dart Developer Summit’te bugün duyurulacağı üzere Dart, betası yeni çıkacak olan AngularDart 2.0 için varsayılan programlama dili olacak.

Dart Developer Summit 2016 canlı yayınını buradan izleyebilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.