YouTube, Facebook, Instagram... Hangi platform şöhretlere daha çok kazandırıyor?

YouTube, Facebook, Instagram... Hangi platform şöhretlere daha çok kazandırıyor?

YouTube'un en çok tanınan şöhretlerinin yıllık gelirleri milyon dolarları buluyor ancak YouTube, şöhretler için tek adres değil. Başta videolardaki iddiasını her geçen gün güçlendiren Facebook olmak üzere, Instagram ve Snapchat şöhretler ve haliyle markalar için iyi alternatifler haline geliyor. Örneğin, geçtiğimiz yıldan itibaren platformuna reklam almaya başlayan Instragram'da yapılan sponsorlu paylaşımların sayısı son bir yılda aylık 200 bin paylaşımdan 400 bine çıktı.

The Economist'in Captiv8'ten derlediği veriler, YouTube'dan Snapchat'e Facebook'tan Twitter'a popüler sosyal ağların şöhretlere kazandırma potansiyellerini gösteriyor. Buna göre, YouTube diğer sosyal ağlara göre en çok kazandıran platform olarak hala lider; Snapchat ise Instagram'ı yakalamış durumda.

celebrity-social-media

Takipçi sayısı aralığına göre platformların reklam gelirlerini kıyaslayan araştırmaya göre, YouTube'da 7 milyondan fazla takipçiye sahip bir şöhretin ortalama kazancı 300 bin dolar. Aynı takipçi sayısına sahip şöhretler Facebook'ta ortalama 187 bin 500 dolar kazanırken, Instagram ve Snapchat'te 150 bin dolar; Vine'da 112 bin 500 dolar; Twitter'da ise 60 bin dolar kazanıyor. Şöhret olmanın "minimum eşiği" 100 bin ila 500 bin takipçi içinse YouTube 12 bin 500 dolar; Facebook 6 bin 250; Instagram ve Snapchat 5 bin dolar kazandırıyor.

YouTube her ne kadar en fazla kazandıran platform olsa da şöhretler için geri dönüşü en uzun sürede sağlayan platform. Markalar açısındanda her bir platformun etkisinin birbirinden farklı olduğunun ayırdına varmak kritik. Örneğin, Oglivy’ın Tubular ile birlikte hazırladığı The Rise of Multi Platform Video raporuna göre, Facebook’taki videoların toplam görüntülenmelerinin yüzde 50’si ilk günde gelirken, YouTube için bu sayı yüzde 20. Yani Facebook’ta videoların kısa süreli etkisine karşın, Youtube sürekli izlenme ve uzun ömürlülükle öne çıkıyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.