İngiltere de otoyolda sürücüsüz otomobil testlerine başlıyor

İngiltere de otoyolda sürücüsüz otomobil testlerine başlıyor

Sürücüsüz otomobillerin garajımıza girmesine daha vakit var. Fakat yollardaki sürücüsüz otomobillerin sayısı giderek artırıyor. ABD'den sonra Birleşik Krallık'ta da halka açık otoyollarda sürücüsüz otomobil testlerine başlanıyor.

Söz konusu izni alan Oxbotica, Oxford Üniversitesi'nin Mobil Robotik Grubu'ndan ayrılan iki profesör tarafından kurulan bir girişim. Prof. Ingmar Posner ve Prof. Paul Newman, elbette sıfırdan otomobil üretimine girmiyor. Bunun yerine modifiye ettiği bir Renault markalı aracı kullanarak otonom sürüş teknolojisini geliştirmeye çalışıyor.

2014 yılında kurulan Oxbotica, 2015 yılında Wall Street Journal tarafından EMEA'nın en iyi 10 teknoloji girişimi arasında gösterilmiş. Oxford Üniversitesi'nde geliştirilen Selenium adlı teknolojiyi kullanan Oxbotica araçları, görsel spektrum kameraları ve LIDAR sistemiyle çevresindeki unsurları tespit edip kazasız bir şekilde yol almaya çalışıyor.

Paylaşılan bilgilere göre Oxbotica, İngiltere'nin Güneydoğu bölgesindeki Milton Keynes civarında sürüş testlerini yapacak ve saatte 5 mil gibi oldukça düşük bir hızla yol alacak, yani saatte 8 kilometre. Reuters'in paylaştığı bilgilere göre bu adım İngiliz Hükümeti'nin sürücüsüz araçlar konusundaki teşvikiyle atılmış. Daha önce Uber, Google ve Baidu'nun San Francisco'da izin aldığını biliyoruz ve görünüşe bakılırsa Birleşik Krallık da bu konuda boş durmak istemiyor. Gerek teknolojik ilerlemeleri teşvik etmek, gerekse kanuni düzenlemeler açısından adım atıyor.

2000 yılı başında uçan arabalar görmeyi bekliyorduk ama sürücüsüz araçların bile gerçek manada trafiğe karışması için 2020 yılını beklememiz gerekecek. Tabi tahminler tutarsa...

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.