Küçük bir çip ile yeni nesil veri şifreleme

Küçük bir çip ile yeni nesil veri şifreleme

Günümüzde modern veri şifreleme algoritmalarının çoğu rastgele numaralar kullanılarak yapılır. Kullandığımız bilgisayar, telefon ve bütün şifreleme içeren cihazlar rastgele sayılar üzerine kurulu şifreleme algoritmalarını kullanır. Yani aslında "rastgele" olduğunu düşündüğümüz rakamlar da karmaşık bir algoritma ile üretiliyor, dolayısıyla "rastgele" olmamış oluyor.

Bu işlemi zar atmanın biraz daha karışık bir hali olarak düşünebiliriz aslında. Muhtemel bütün sonuçları bildiğiniz zaman işlem kolaylaşır. Algoritmalar için de aslında durum aynıdır. Bu algoritmaların artık yaygınlaşması veya bunlar hakkındaki en ufak bir bilgi hackerların bilgisayarınıza veya sisteminize erişmesini kolaylaştırır.

Öyle görünüyor ki yeni çiplerle şifreleme algoritmaları bir üst seviyeye çıkacak.

mjgwnzq1mw

Tarihte ilk defa mühendisler, ışığın kuantum özelliklerini kullanarak rastgele sayılar üretmeye başladı. Phys.org’un açıklamalarına göre bu yeni çipler elektronlar yerine fotonları kullanıyor.

Çipte iki tane lazer bulunuyor. Bu lazer ışınlarından biri hiç durmadan ışık verirken diğeri belli aralıklarla ışık veriyor. İki ışığın aynı anda ışık verdiği sürelerde rastgele sayıları üretiyor. Kuantum mekaniği sayesinde daha önce hiç üretilmeyen random sayılar üretilmiş oluyor.

Araştırmanın ilk adımlarında devasa cihazlar kullanılmış ama mühendisler şimdilerde bunu küçük bir çipe sığdırmayı başarmış. Eğer çip denildiği gibi başarılı olursa hackerları çok zor günler bekliyor diyebiliriz.

Kuantum mekaniği son dönemlerde teknoloji dünyasında inanılmaz yeniliklere neden oluyor. Kuantum bilgisayarlar ve bu teknolojinin getirdiği yenilikler sayesinde yakın dönemde teknoloji dünyasındaki "hız" algımız da değişecek. Bilgiye erişim hızımız da inanılmaz bir şekilde artacak diyebiliriz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.