Adil Kullanım Noktası (AKN) uygulaması Aralık 2018'de kaldırılıyor

Adil Kullanım Noktası (AKN) uygulaması Aralık 2018'de kaldırılıyor

btkBilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) yayınladığı bir açıklamayla, Adil Kullanım Noktası (bir diğer adıyla Adil Kullanım Kotası) artık tarih olacak. İnternet kullanıcılarının sıklıkla şikayet ettiği belli bir internet kullanımından sonra hızın otomatikman internet servis sağlayıcısı tarafından düşürülmesi dönemi sona eriyor.

Adil Kullanım Noktası (AKN) aslında kadameli olarak kaldırılacak. İlk etapta gece 02:00 ile sabah 08:00 saatleri arasında kullanılan veri miktarı, Adil Kullanım Noktası'na dahil edilmeyecek. Böylece bu saatler arasında indirilen veriler, AKN dışında kalacak. Büyük veriler indirilirken genelde açık kalan bilgisayarlar böylece bu saatler arasında kotanızı etkilemeyecek ve kullanıcılar büyük veri indirmelerini gece saatlerinde yapmaya teşvik edilecek. Gece saatlerinde veri kullanımı azaldığından dolayı, bu durum internet servis sağlayıcılarına daha az yük bindirmiş oluyor.

BTK kararıyla ilgili yapılan açıklamada, son yıllarda yaşanan hızlı teknolojik gelişmeler ve internete bağlanan akıllı cihazların sayısının artmasıyla hızın önem kazandığı dile getirildi. Düzenleme sayesinde bundan böyle internet servis sağlayıcıları, AKN kalkana kadar "limitsiz" ya da "sınırsız" gibi ifadelerle sattığı paketlerde AKN uygulamasından mutlaka bahsedecek.

BTK bununla birlikte internet servis sağlayıcılarına, kullanıcılar kotalarının %80'ine geldiklerinde ve %100'ünü kullandıklarında bilgilendirme zorunluluğu da getiriyor. Böylece AKN aşımında kullanıcının bilgilendirilmesi sağlanacak.

Adil Kullanım Noktası (AKN) uygulamasının 31 Aralık 2018'den itibaren ise yürürlükten kaldırılması bekleniyor. Yapılacak altyapı çalışmalarıyla 2019 yılına girdiğimizde satın alınan internet paketlerine herhangi bir kısıtlama getirilemeyecek.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.