AB, Android soruşturmasında Google'a tanıdığı yanıt süresini 20 Eylül'e uzattı

AB, Android soruşturmasında Google'a tanıdığı yanıt süresini 20 Eylül'e uzattı

Avrupa Komisyonu'nun Android hakkında yürüttüğü soruşturmada Google'a iki haftalık ek süre tanındı.

Google'ı tekelcilik soruşturmalarına tabi tutmaktan çekinmeyen Avrupa Birliği, Nisan ayında Android işletim sistemi üzerinden de bir soruşturma başlatmış ve Google'dan savunma istemişti. Google'ın Android'i rekabeti engelleyecek şekilde kullanıp kullanmadığını sorgulayan Avrupa Komisyonu, 27 Temmuz'da Google'dan bir yanıt almış ancak ek açıklamalar için 7 Eylül'e gün vermişti. Yapılan açıklamaya göre bu süre Google'ın talebi üzerine iki hafta daha yani 20 Eylül'e kadar uzatılmış.

Kısaca bahsedecek olursak Avrupa Komisyonu, Android'li cihazlarda varsayılan (indirilmiş) olarak yer alan Google Arama ve Google Chrome uygulamalarının diğer Google servislerine erişim için gerekli tutulmasını eleştiriyor ve bu durumu rekabeti zedeleyen bir durum olarak görüyor. Yine Google'ın varsayılan arama motoru olarak kullanılması, bunun için üreticilere finansal teşvikler sağlanması gibi detaylar da soruşturmada yer alan iddialardan bazıları.

Akıllı cihaz (telefon, tablet) üreticilerinin bu durumdan ne kadar rahatsız olduğu tartışılır olsa da Avrupa Komisyonu kullanıcılar üzerinden konuya yaklaşıyor ve bu soruşturmayı tamamlamak istiyor.

Google, eğer bu konuda suçlu çıkarsa 7,4 milyar dolara kadar ceza ödeyebilir ki Google'ın Temmuz ayında arama motoru tarafında da rekabet soruşturmalarına maruz kaldığını hatırlatalım. Ağustos ayı içinde de Avrupa Komisyonu tarafından medya şirketlerinin Google ile rekabetini kızıştıracak bir yasa taslağı yayınlanmıştı. Keza Getty Images da Google'ı görsel arama sonuçları üzerinden Avrupa Komisyonu'na şikayet etmişti.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.