OYUNDER araştırmasına göre oyun firmalarının yüzde 85'i mobile yatırım yapıyor

OYUNDER araştırmasına göre oyun firmalarının yüzde 85'i mobile yatırım yapıyor

Türkiye oyun ekosisteminin rekabet ve çalışma gücünü artırma amacıyla kurulan OYUNDER*, Oyun Araştırmaları birimi OYUNMER tarafından hazırlanan bir rapor ile sektöre dair önemli bilgiler veriyor.

Ortalama 9 kişilik firmalar

Gamescom sırasında yayımlanan rapor Türkiye geliştirici ekosistemini daha iyi tanıtmamızı sağlayacak nitelikte. Araştırmaya göre Türkiye'deki oyun firmaları ortalama 9 kişiden oluyor ve firmaların ortalama yaşı (ekiplerin tecrübe oranı?) ise 3,4 yıl. Araştırmaya katılan oyun firmaları içinde en popüler oyun motoru  79,4 ile Unity. Firmaların yüzde 23,5'i ise Unreal'i kullanıyor.

İlk sırada mobil var

2012 yılında kurulan OYUNDER, katılımcıların en çok mobil üretim yaptıklarını da belgeliyor. Katılımcıların yüzde 85'i mobilde üretim yaparken ikinci sırada sosyal platformlar (% 20,6), üçüncü sırada konsollar (%17,6) geliyor.

Kamu desteği alanların oranı yüzde 44

150’nin üzerinde üyesiyle kendini bu alandaki en büyük sivil toplum örgütü olarak gösteren OYUNDER, yayınlanan ortalama oyun sayısını 4,5 olarak veriyor. Herhangi bir kamu desteğinden yararlananların oranı ise yüzde 44,1 ki bu oranın internet girişimlerinin geneline göre yüksek olduğunu tahmin ediyorum. Tabi mobil oyunların uygulama mağazalarının en çok kazandıran dikeyi olduğu düşünülürse, teşvik oranının yüksek olmasını doğru bulduğumu da söyleyebilirim.

*OYUNDER: Oyun Tasarımcıları Geliştiricileri Yapım ve Yayıncıları Derneği

oyunder-rapor

Görsel Kaynak: Shutterstock

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.