Twitter, video üreticileriyle gelir paylaşımı modelini deniyor

Twitter, video üreticileriyle gelir paylaşımı modelini deniyor

Youtube zenginleri, Twitch/eSpor zenginleri derken Twitter da kendi platformundaki video üreticilerini zengin etmeyi planlıyor.

Google, hiç şüphesiz video içeriklerin önemini ilk keşfedenlerden biri ve Youtube'da belli başlı içerik üreticilerine elde edilen gelirin yüzde 55'ini ödüyor. Twitter ise NFL ile yüzde 70 gelir paylaşımlı bir modele adım atmış ki konuya yakın kaynakların verdiği bilgilere göre bu gelir ortaklığının genişlemesi bekleniyor.

Aslında Twitter, Mart ayında Vine ünlüleriyle gelir paylaşımını başlatmayı düşünmüş ve Haziran ayında bu konudaki ilk adımı atmıştı. Zira Vine ünlüleri de bir şekilde Youtube ünlüleri gibi gelir kazanma kaygısını dile getirmeye başlamıştı. Vine ve Periscope'u ayrı birer uygulamayla pazara sunan Twitter'ın Vine tarafında neler yaptığına dair yeni bir bilgi yok ama Twitter'daki video odaklı gelir paylaşımı modelinin de Twitter ile sınırlı kalacağı belirtiliyor.

Paylaşılan bilgilere göre Twitter ile gelir paylaşımına açık üreticiler video yüklerken 'gelir paylaşımı' gibi bir seçeneği tıklıyor ve içeriklerinden gelir elde etmeye başlıyor. Twitter, yüklenen videolarda özel bir içerik sözleşmesi gözetmiyor, yani yayıncılar Youtube'a yüklenmiş bir videodan da gelir kazanılabiliyor.

ABD'de Salı gününden itibaren başvuru almaya başlayan Twitter şimdilik video üreticilerini cezbetmek için ekstra bir hamle yapmıyor ama önümüzdeki dönemde bu konuda da bir teşvik bütçesinin ayrılabileceğini düşünebiliriz.

Söz konusu gelir paylaşım modelinin finansal sonuçlara dikkat çekici şekilde yansıması şimdilik biraz zor gözüküyor ama önümüzdeki dönemde bu detayı takip etmekte fayda var.

Görsel Kaynak: Shutterstock

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.