BKM: Banka kartlarıyla yapılan internet ödemeleri geçen yıla göre yüzde 31 arttı

BKM: Banka kartlarıyla yapılan internet ödemeleri geçen yıla göre yüzde 31 arttı

Bankalararası Kart Merkezi (BKM), Temmuz 2016 raporunu açıkladı ve Türkiye’de internetten yapılan kartlı ödemelere dair yine önemli istatistikler paylaştı.

BKM'nin verilerine göre Türkiye'de 113,1 milyon adet banka kartı ve 57,8 milyon adet kredi kartı kullanılıyor. Toplam 170,9 milyon adet kartla internetten yapılan ödemelerin toplamı Temmuz ayında 48,5 milyar TL'ye ulaşmış. İnternetten yapılan ödemelerin 44,1 milyar TL’si kredi kartları ile yapılırken 4,4 milyar TL’si ise banka kartlarıyla yapılmış.

Banka kartlarının yükselişi

Geçen yılın aynı dönemine göre kartlı ödemelerle yapılan işlemler yüzde 5 artarken, yine geçen aynı dönemine göre büyüme oranı banka kartı ile ödemelerde yüzde 31, kredi kartı ile ödemelerinde ise yüzde 2 olmuş. Kısacası banka kartı ile ödemelerde kaydadeğer bir artış söz konusu. Dolayısıyla e-ticaret sitelerinin bu ödeme metodunu kullanmasında fayda var.

kartli odemeler bkm

Vergi ödemelerinde kredi kartı ve taksitler dikkat çekiyor

BKM'nin bu raporda dikkat çektiği bir diğer detaysa kamu ve vergi ödemelerine dair. Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) gibi vergilerin dahil olduğu bu dikeyde (Kamu-Vergi Ödemeleri) kredi kartlarıyla 2,1 milyar TL’lik ödeme yapılmış. Kamu ve vergi ödemelerde kredi kartları ile yapılan ödemeler yüzde 4,7'lik bir pay almış.

vergi-kredi-kartiyla-odeme-bkm

Diğer yandan vergi ödemelerinin yarısından fazlası (%53) internetten yapılmış. 1,1 milyar TL’lik ödeme tutarı ile “Kamu-Vergi Ödemeleri” sektörü, temmuz ayında internetten en fazla ödeme yapılan sektör olmuş. Kredi kartı ile yapılan vergi ödemelerinin yüzde 54’ünde taksit tercih edilirken kredi kartları ile yapılan kamu ve vergi ödemelerinde ortalama tutar 409 TL olmuş.

BKM'nin Temmuz verilerini toplu halde aşağıda görebilirsiniz.bkm-temmuz-kartli-odemeler

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.