General Electric ve Intel daha akıllı şehirler için neler yapacak?

General Electric ve Intel daha akıllı şehirler için neler yapacak?

General Electric CEO'su Jeff Immelt ve Intel CEO'su Brian Krzanich, hafta başında San Francisco'da düzenlenen Intel Developer Forum'da geleceğin akıllı şehirleri ile ilgili beraber yaptıkları çalışmalarla ilgili bilgi verdiler.

Intel'in araştırmalarına göre 2020 yılında her birimiz günde yaklaşık 1.5 gb data kullanacağız. Hastaneler için bu oran 3000 gb ve akıllı fabrikalar için ise bu miktar günlük milyon gb'a çıkacak. Intel CEO'su Immelt, "sanayi kuruluşları birer dijital şirkete dönüşmek zorunda kalacak" diyor.

intel ge predix

Gelecekte eğer akıllı şehirler kurmak istiyorsak eğer bunun bir başlangıç noktası olmalı. Bu başlangıç noktası akıllı binalar ve onlardan da en hızlı dönüştürülecek olanlar tabi ki şirketlerin genel merkezleri. Öncelikle öncü şirketler akıllı genel merkezlere sahip olmalılar. Bu dönüşümü akıllı fabrikalar takip edecek ve nihayetinde akıllı şehirler için daha elle tutulur adımlar atılabilecek.

Akıllı şehirlerin daha akıllı ve gelişmiş olması için öncelikli olarak çok daha fazla veri toplaması gerekiyor. Bu da şeylerin internetinin önemini gözler önüne seriyor. Her şey çok daha fazla entegre ve birbiri ile ilişkili olmalı ki daha fazla veri üretilsin ve bu üretilen veri anlamlandırılabilsin.

GE'nin farklı kaynaklardan ve sensörlerden derlediği veriyi anlamlandırdığı Predix platformu tam da bu görevi yerine getirmek üzere geliştirildi. Intel'in şeylerin interneti alanında çok önemli rol oynayan sensörleri de bu datayı üretiyor. Yani Intel'in ürettiği veriler GE'nin Predix sistemi ile anlamlandırılıyor.

Endüstriyel dünyada değişimin önemi müşterilerin dünyasına göre çok daha önemli. Müşteriler için küçük bir değişiklik pek bir anlam ifade etmese de dev sanayi şirketlerinde küçük bir değişim maddi ve vakit anlamında çok büyük tasarruflar sağlayabiliyor. Bu nedenle daha fazla veri daha fazla anlamlı iyileştirme olarak dönebilir ve büyük fayda sağlayabilir.

GE'nin CDO (Chief Digital Officer)'su John Gordon, GE'nin kimlik bilgisi gibi verilerden çok metadata ile ilgilendiğini belirtiyor. Metadata burada üst veri veya veri üzeri veri gibi bir anlam ifade ediyor. Yani GE sokak lambaları sayesinde yolda yürüyen kişileri, sokaktan geçen araç sayısını ve diğer hareketleri algılayabilir, WiFi sinyalleri sayesinde bu verileri işleyebilir ve bir sonuç üretebilir.

John Gordon'a göre ilerleyen dönemlerde geliştiriciler için Predix platformu oldukça büyük anlam ifade ediyor. Predix sisteminde yer alan verileri farklı şekillerde kullanmak ve kitlelerin faydalanabileceği ürünler geliştirmek için oldukça büyük bir platform. Şu anda mobil cihazlar için geliştirilen uygulamalar gibi akıllı şehirler için de uygulama marketleri çıkacak diyebiliriz.

Metadata akıllı şehirler için anahtar nokta. Elde edilen verinin anlamlandırılması ve kullanım alanları ise sınırsız. Örneğin, akıllı şehirlerde sokak lambaları ışıklandırma ve enerji tasarrufu konusunda büyük bir fayda sağlamak için sokaktaki hareketliliği kullanabilecek. Bunun yanında her yerde bulunan sokak lambaları bir silah sesini ayırt ederek ilgili konuma yakın polisleri uyarabilecek. (Evet, Person Of Interest dizisinde de benzer hizmet veren bir kurum vardı ve mümkün.)

Akıllı şehirler gelecekte bizlere verimlilik, düşük maliyet, daha az trafik ve daha az suç gibi imkanlar sunuyor. Bunları gerçekleştirebilmek için GE ve Intel büyük bir işbirliği içerisinde.

Tabi ki hepimizin aklında tek bir soru var. Güvenlik!

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.