Geleceğin sınıfları ve eğitim tarzı ne kadar farklı olacak?

Geleceğin sınıfları ve eğitim tarzı ne kadar farklı olacak?

Eğitim söz konusu olduğunda her zaman sıkıcı bir süre gelir akıllara. İyi bir öğretmeniniz varsa durumu biraz kurtarabilir ama sonuç genelde değişmez.

Geleceğin eğitim sisteminde artık bir şeyler değişecek gibi görünüyor. Önce akıllı tahtalarla sınıflara girmeye başlayan teknoloji çok daha farklı boyutlarda öğrencilerin hayatına eklenecek gibi görünüyor; ilerde kimse dersten kaçmak istemeyecek gibi görünüyor.

Sanal Gerçeklik (VR)

Tarih dersleri aslında çok fazla ilgi çekici olması gerekirken en çok sıkıldığımız derslerden biriydi. En azından benim için öyleydi. Okumaktan ve sadece dinlemekten bıkkınlık gelirdi. Ama artık kulağınıza taktığınız bir kulaklık ve gözünüzdeki sanal gerçeklik cihazıyla beraber bir olayı dinlerken orada olabileceksiniz. Savaş alanlarındaki stratejik anlaşmaları kendi kulağınızla dinleyecek, antik mısır mezarlarını gözle görebilecek ve hatta önemli olaylardaki kişilerin kalp atışlarını bile hissedebileceksiniz. Reklam metni gibi olacak ama işte şimdi tarih dersleri en sevilenler arasında girebilir.

Sadece tarih dersi için değil, coğrafya dersinde ilgili bölgeleri kendi gözlerinizle görebilir, fizik dersinde maddelerle yapılanları hayal etmekten öteye geçebilir, kimya derslerinde DNA'yı daha net inceleyebilirsiniz.

Discovrplanets-650-80

Bu söylediklerim birer hayal değil. Toronto merkezli ve 2015 yılında kurulmuş olan Discovr Labs tam da bu işi yapıyor. VR'ı eğitim için kullanan bu şirket şu anda Kanada'da bir çok hastanede sağlık eğitiminin sanal gerçeklik cihazlarıyla verilmesini sağlamış durumda. Stajyer doktorların eğitiminde kullanılan bu cihazlar geleneksel yöntemler ile kıyaslandığında başarı oranını %80 artırmış durumda.

Sanal gerçekliğin sınıflarda kullanılabileceği alanları bir hayal edin, bu sadece bir başlangıç.

Konu eğitime gelince her zaman eğlenceli bir yol bulunması da önemli bir detay. İşin içinde eğlence olunca da gözler oyunlara çevriliyor. 

Microsoft'un 2.5 milyar dolara satın aldığı Minecraft satılmadan önce dünyada 100 milyondan fazla satış yapmıştı bile. Yani insanların bu oyunu sevip sevmediğini tartışmanın bir manası yok. Microsoft'un oyunu satın aldığı zamandan beri yaklaşık 7.000 sınıfta bu oyun eğitim amaçlı kullanılmaya başlandı bile.

Şu anda Minecraft odaklı eğitimler geliştiren bir çok şirket kurulmuş durumda. Geçtiğimiz yıl Amerika'da Finlandiya merkezli MinecraftEdu oyunu da Microsoft tarafından satın alındı ve yaptığı geliştirmelerle orijinal Minecraft eğitim setini hazırladı. Şu anda öğretmenler için beta aşamasında olan ürün önümüzdeki ekim ayında tam sürümü olarak satışa sunulacak.

Öğrencilere eğlenceli bir şekilde eğitim vermenin yanında bu oyunu oynarken öğrencilerin davranışlarını da analiz edecek olan bu eğitim sürümü öğretmenlere öğrenciler hakkında da bilgi verebilecek.

Öğrencilerin yeteneklerini okulda öldürmek yerine onları birer "üretici" olarak yetiştirmek için Minecraft gerçekten harika bir yöntem. Öğrencilerin yorumlarını dikkatle dinleyin.

Tabi sanal gerçeklik ve oyunlaştırma geleceğin sınıflarındaki iki önemli detay sadece. Çok daha farklı ve hayal ettiklerimizin ötesinde bir gelecek yeni nesli bekliyor.

Yapay zeka ve robotların eğitim alanında aktif olarak kullanılmaya başlandığı bir eğitim dönemi belki de geleceğe yön verecek yeni bir dönüm noktası olabilir.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.