Yolculuk şeklimizi değiştirecek geleceğin teknolojileri

Yolculuk şeklimizi değiştirecek geleceğin teknolojileri

Daha önce sizlere Olli'den söz etmiştim. Yapay zekalı, 3D yazıcılar ile üretilmiş elektrikli bir akıllı araba. Geleceğin yolculuk şekillerini değiştirecek ve bizleri farklı bir geleceğe taşıyacak bir çok farklı teknolojik proje bulunuyor. Bu projelerin insanlığa insan hayatını kurtarmak, zaman ve enerji gibi bir çok farklı faydası olacak. Bu projelere biraz daha yakından bakalım:

Otonom otomobiller 

google otonom otomobil

Kendi kendine giden araçlar giderek hayatımıza girmeye başladı. Tesla araçların otomatik pilotu veya en popüler otonom araçlardan Google'ın otonom araçları yollarda test sürüşleri yapıyor. Dünyanın en büyük otomobil üreticileri 2020 yılına kadar en azından yarı otonom bir araç modelinin piyasada olacağını ve önümüzdeki 10 yıl içerisinde de tam olarak kendi kendine gidebilen bir araç modelini piyasaya sunacaklarını belirtiyorlar.

Otonom araçlarda en önemli konu ise güvenlik. Kazaların her zaman minimum zararla atlatılması ve tabi ki mümkünse kaza olmaması bir çok hayatı kurtaracak diyebiliriz. Bu konuda Amerika merkezli yapılan bir araştırmaya göre; Amerika'da yollardaki araçların %90'ı otonom araçlardan oluşsaydı eğer her yıl meydana gelen 6 milyon trafik kazası neredeyse 1.3 milyona azalacaktı ve yine her yıl bu kazalarda ölen kişi sayısı 33.000'den 11.000'e kadar düşecekti. Dünya genelindeki etkisini hayal etmesi size kalmış.

Uçan araba hayali! 

ucan araba

Her birimizin çocukluğundan beri en büyük hayali, filmlerde en çok ilgimizi çeken şeylerden biri olan uçan arabalar maalesef henüz hayatımıza girmedi ama zaten bugünü konuşmuyoruz. Emekleme aşamasında olan uçan araba çalışmalarının ciddi bir ivme kazandığını söyleyebiliriz. Bu ivme Google'ın yöneticilerinden geliyor. Bloomberg'in haberine göre Google kurucu ortaklarından Larry Page, 2 farklı uçan otomobil şirketine yaklaşık 200 milyon dolar civarı yatırım yapmış. Önümüzdeki 10 yıl içerisinde bu alanda çok daha net şeyleri konuşuyor olabiliriz.

Trafikten sıkıldığınız zaman uçmak için biraz daha beklemelisiniz ama gelecekte bunu yapma lüksüne sahip olabilecekler.

Geleceğin taksicileri drone'lar olabilir. 

insan tasiyan drone

Çinli bir drone üreticisi olan EHang geçtiğimiz geçtiğimiz CES fuarında tek kişilik elektrikle çalışan drone ürününü tanıtmıştı. Uçan arabalardan önce hayatımızda bir çok farklı yolla yer almaya başlayan insansız hava araçları, geleceğin havacılık taşımasında da etkili olabilir.

Akıllı telefonunuzdan yönlendirebileceğiniz bu drone'lar sayesinde trafiğe kalmadan kısa mesafelerde gidip gelmek hayalden öteye geçmiş durumda.

Havadan raylı sistemler metronun yerini alabilir. 

tek raylı sistem

Büyükşehirlerdeki en önemli toplu taşıma araçları metrolar ve diğer raylı sistemler. Hem hızlı olmaları hem de kendine ait yollarının olması bir çok açıdan fayda sağlıyor. Gelecekte bu raylı sistemler tek raylı yapılar olarak havada hizmet vermeye başlayabilir. SkyTran, bu alanda çalışmalar yapan ve ürün geliştiren bir şirket. 2020 yılında Nijerya'da ilk kurulumu tamamlamayı planlıyorlar. Yerden yaklaşık 6.5 metre yüksekte gidecek bu elektrikli araçlar mini taşıma kabinleri sayesinde büyük metrolardan daha hızlı ve efektif bir kullanım imkanı sunabilecek.

Hyperloop sistemleri sayesinde şehirler arası yolculuk yenilenecek. 

Saatteki hızı 800 km'ye ulaşan Hyperloop sistemleri sayesinde yolcular tünellerde çok hızlı ve güvenli bir şekilde yolculuk yapabilecek. Tamamen otonom sistemler tarafından yönetilecek olan Hyperloop sistemleri hiç bir zaman gecikme veya operatör kaynaklı problem yaşamayacak, oldukça iddialılar bu konuda.

Hyperloop sisteminin en büyük iddiası ise pahalı yatırımlarına rağmen olabilecek en ucuz ulaşım yöntemi olmak ve eski CTO Brogan BamBrogan bu konuda oldukça iddialı olduklarını belirtiyor.

Daha da ötesini hayal edenler için uzay yolculuğu ve uzayda yaşam!

spacex roket

Elon Musk'ın SpaceX şirketi, Amazon'un kurucusu Jeff Bezos'un kurucusu olduğu Blue Origin gelecekte uzayda yaşayabileceğimiz bir koloni inşa etme hayaliyle beraber bu uzay yolculuklarını olabildiğince mümkün kılacak taşıma sistemleri üzerinde çalışıyorlar.

Söylemesi oldukça kolay olsa da Elon Musk'ın SpaceX şirketi ile NASA'ya roket ürettiğini ve hatta uzaya gidip, tekrar parçalanmadan dünya yüzeyine inen roket geliştirdiğini ve şu anda kullandıklarını biliyoruz. Bu alanda tek çalışan Amerika değil tabi, Çin de oldukça emin adımlarla uzay yatırımlarını ilerletiyor.

Uzayda hayat konusunda ne kadar ciddi olduğunu Jeff Bezos "yakında milyonlarca insan uzayda yaşayacak ve çalışacak" şeklinde paylaşıyor.

Elektrikli araçlar artık hayatımızın bir parçası, bir çok ülke önümüzdeki 10 yıl içerisinde benzin ve diğer yakıtlardan kurtulmayı hedefliyor. Bu nedenle onları artık gelecekten ziyade günümüz olarak tanımlamayı tercih ediyorum. Gelecek ise, dijitalleşen sanayi sayesinde çok farklı gelecek.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.