Amazon, bulut savaşında Google'ı mağlup etti

Amazon, bulut savaşında Google'ı mağlup etti

Teknoloji devlerinin bulut bilişim savaşı devam ederken EMC'nin eski CTO'su ve satın almalardan sorumlu başkanı Mark Lewis, Amazon'un bu oyunu kazandığını ve Google'ın Amazon'a yetişemeyeceğini söyledi.

EMC'nin 2007'de VMware'i satın almasını yöneten Lewis, 2012 de Formation Data Systems adıyla kendi girişimini kuran tecrübeli bir isim ve Lewis'in öngörülerine göre Amazon bu alanda yarışı çoktan kazandı. Lewis'e göre Google'ın bugün arama motoru reklamcılığında oyunu kazanması gibi Amazon da bulut bilişim konusunda rakiplerinin çok önünde.

"AWS, Google'ın çok önünde"

Aslında Google bu alanda sürekli atılım yapmak istiyor. Ancak mevcut durumun Amazon'un lehine olduğu da aşikar. Pacific Crest tarafından geçen son baharda yapılan bir araştırmaya göre 300 BT yöneticisinin yüzde 60 bulut hizmetlerinde öncelikle Amazon'u tercih ettiğini söylüyor. Önümüzdeki 3 yılda da Amazon'dan ayrılmayacaklarını öngörüyor. Bir başka pazar araştırması ise Amazon'un bulut mimarisi pazarında yüzde 31 pay ile 2015'i lider kapattığını gösteriyor. Microsoft Azure'ın pazar payı yüzde 9, Google'ınki ise sadece yüzde 4. AWS'nin geçen çeyrekteki yıllık büyüme oranı ise yüzde 31.

Amazon'un bulut biriminin patronu Werner Vogels de rakiplerinin AWS'nin 5-6 yıl önceki olduğu noktada olduğnu söylüyor ve 11 saniyelik bir kod güncellemesiyle yeni bir özellik devreye alabileceklerini söylüyor. Lewis'e göre de Google'ın bu işe girmesi Microsoft'un akıllı telefon işin girmesine benziyor.

Google: Oyun bitmedi, potansiyel büyük

Google'ın bulut birimini yöneten Diane Greene ise henüz oyunun devam ettiğini söylüyor ve elbette Vogels'e ve Lewis'e katılmıyor. Geleceğin büyük bir potansiyel taşıdığını söyleyen Greene, 2020'de bulut bilişim işinin reklamcılık işinden büyük olabileceğini söylüyor ki rakamlar Google'ın 75 milyar dolarlık yıllık gelirinin yarısından fazlasını reklamlardan kazandığını gösteriyor. Yani Google, gerçekten büyük bir atılım yapacağına inanıyor.

Google'ın teknoloji tarihinin en yenilikçi şirketlerinden biri olduğu malum. Fakat Lewis'e göre Google'ın geriden gelip Amazon'u yakalaması da mümkün değil, tıpkı MySpace'in Facebook'u artık alt edemeyeceği gibi. Lewis, adını bilmediğimiz bir şirketin gelip Amazon'u geçebileceğini söylüyor.

İyi satın almalar yapan kazanabilir

Evet, teknoloji dünyası her zaman sıradışı oyuncuların yıkıcı inovasyonlarına sahne olmuştur ve Amazon sahip olduğu avantajı elinden bırakmayacak kadar stratejik atılımlar yapabilen bir şirket. dolayısıyla bu açıklamaları göz önüne alarak Google'ın veya Microsoft'un bu alandaki atacağı en büyük adımın önemli satın almalar yapması olabilir. Google'ın VMware’in eski CEO’sunun bulut bilişim platformunu satın alması da bu hedefe örnek gösterilebilir.

Nihai sonucun ne olacağını tahmin etmek ise her zamanki gibi oldukça zor...

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.