Fidyeci hackerlar klimanızı ele geçirir mi?

Fidyeci hackerlar klimanızı ele geçirir mi?

Neden olmasın? Zira siber korsanlar artık eskisi gibi sistem çökerten virüslerle uğraşmıyor. Onun yerine 'ransomware' denilen fidyeci yazılımlar geliştiriyor ve bu tehlike artık akıllı termostatlara, klimalara, kombilere kadar dayanmış durumda.

Klimanızın veya kombinizin kontrolünü kaptırmak için elbette bu cihazlarınızın akıllı, internet bağlantılı olması gerek. Henüz üreticiler bu konuda çok ilerlemiş değil ancak yaygınlaşan akıllı termostat uygulamaları siber korsanların için güzel(!) bir arka kapı açmış durumda. Def Con siber güvenlik konferansında tanıtılan bir fidye yazılımı da Linux tabanlı bir akıllı termostata erişim sağlanabildiğini somut olarak gösterdi ve dikkatleri üzerine çekti.

Andrew Tierney ve Ken Monroe tarafından geliştirilen zararlı yazılım, akıllı termostatları hedefleyen ilk fidyeci yazılım olabilir. En azından bildiğimiz kadarıyla öyle. Zira Tierney ve Monroe yeteneklerini fidye elde etmek için değil, bu tehditin somut bir gerçek olduğunu göstermek için kullanıyor. Söz konusu üreticiyle temasa geçeceklerini söyleyen beyaz şapkalı hacker'lar, nesnelerin interneti dikeyinde yazılım güvenliğinin ne kadar kritik olduğunu gözler önüne seriyor.

ransomware

Nesnelerin interneti vs. yazılım güvenliği

Hatırlarsanız daha önce ABD'de bir hastanenin sistemini ele geçiren siber korsanlar, bitcoin ile fidye almayı ve arkalarında bir iz bırakmadan kaçmayı başarmıştı(!). Elbette bu gibi bir çok örnek vermek mümkün. Otonom araçlardan giyilebilir cihazlara kadar her alanda bu tür tehditlerin giderek arttığını söyleyebiliriz. Tierney ve Monroe'nin geliştirdiği fidye yazılımı ise sadece bunun en canlı örneği.

nesnelerin interneti hacker guvenlik raporDün yayınladığımız Gartner raporu, 2016 sonunda bilgi güvenliği ve hizmetlerinin 81,6 milyar dolarlık devasa bir pazar olacağını göstermişti. Yapılan bir araştırmaya göre de ABD, Almanya, Birleşik Krallık ve Kanada'da her 10 işletmenin 4'ü fidye yazılımı tehditiyle karşılaşmış olduğunu ve bu fidyeci yazılımların ciddi bir tehdit olduğunu gösteriyor.

Nesnelerin interneti dikeyindeki siber yazılım bütçelerinin nasıl genişleyeceğini de yukarıdaki grafikte (mavi bölgeler) görmek mümkün. Sanıyorum siber güvenlik girişimleri önümüzdeki yılların en başat kategorisi olacak zira bugün kapısına kilit vuran herkes, yarın bu tür yazılımlara bir şekilde muhtaç duruma gelecek...

Görsel Kaynak: Shutterstock

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.