The Washington Post, Rio 2016 güncellemelerini haber botu Heliograf ile yayınlayacak

The Washington Post, Rio 2016 güncellemelerini haber botu Heliograf ile yayınlayacak

Bot devrimininin daha çok tüketici ve markalar arası iletişimi etkileyeceğini düşünüyoruz ama The Washington Post, basın-yayın organlarının da bu konuda boş durmayacağını gösterdi. Gazetenin Twitter, Messenger ve Amazon Echo için geliştirdiği botlar Rio 2016 Olimpiyatları'ndan bilgiler ve güncellemeler aktaracak.

Yapılan açıklamalara göre Heliograf adlı haber ve bilgi botu, Twitter'da @WPOlympicsbot hesabından güncellemeler yapacak ve olimpiyatlardan önemli bilgileri takipçileriyle paylaşacak. Stats.com'dan aldığı verilerle takipçilerini besleyecek olan Heliograf, Facebook Messenger'da da yazılı güncellemeler paylaşırken Amazon Echo ile sesli güncellemeler yapacak.

The Washington Post, canlı blogunda da Heliograf'ın içeriklerine yer verecek ama işin analiz tarafı yine Rio 2016'yı takip eden uzman gazeteciler tarafından yapılacak. Bunun yanında Heliograf'ın kendine ait 300 blog içeriği yayınlamak ve Twitter/Messenger/Echo tarafında 600 güncelleme paylaşmak gibi bir hedefi var.

'Heliograf gazetecilerin işini elinde almıyor'

Bu durum bir kez daha yapay zekanın haberciler ve yazarlar için neler yapabileceğini düşündürüyor ama The Washington Post tarafı endişeye mahal olmadığını söylüyor. Heliograf'ın tek bir gazetecinin işini bile elinden almayı hedeflemediğini söyleyen stratejik girişimler direktörü Jeremy Gilbert, çılgınca işe alım yapmaya devam edeceklerini de eklemeden geçmiyor.haberci-bot2

Keza rakamlara bakıldığında Jeff Bezos'un The Washington Post'u 2013'te satın almasından bu yana 140 gazetecinin daha işe alındığı görülüyor (Bu net artış rakamı mı tartışılır). Yani Heliograf'ı geliştiren The Washington Post bile dişe dokunur haberleri insanlara emanet etmeye devam ediyor.

Peki ya gelecekte?

Tabi bu durumun sonsuza dek süreceğini söyleyemeyiz. Zira dilbilimsel taraftaki yapay zeka çalışmaları ilerlemeye devam ediyor. AP Sports daha önce Minor League Baseball için 'robot muhaberler' kullanmıştı. NY Times ise Mart 2015'te okuyucularına yapay zeka algoritmalarının yazdığı kısa haber ve şiirler üzerinden bir test yapmış ve 'Bilgisayar ile insanın yazdıklarını ayırt edebilir misiniz?' diye sormuştu. Yani botlar bu yükselişin ilk habercileri olarak yorumlayabiliriz. Heliograf da bu noktada üzerine düşeniyor ve daha kolay formule edilebilir içerikler paylaşarak işe başlıyor.

Robotların bizi sonsuza dek durduramayacağını düşünüyorum ama bu gidişle onlar hakkında daha çok yazı yazacağımız da aşikar. The Washington Post gibi içerisinde veri bilimi uzmanları bulunduran gazetelerin de bu konuda öncü rol oynayacağı bir o kadar açık.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.