Didi Chuxing, Uber'in Çin operasyonunu satın aldı

Didi Chuxing, Uber'in Çin operasyonunu satın aldı

Çinli araç çağırma servisi Didi Chuxing, rakibi Uber'in Çin operasyonunu satın alma kararı aldı. Henüz resmen doğrulanmayan bu birleşme sonrasında ortaya değerlemesi 35 milyar doları bulan bir şirket çıkmış olacak ve Çin'de araç çağırma servisi anlamında bir dev ortaya çıkmış olacak. Uber, satış sonrasında yeni şirketin küçük ortağı olacak.

Bildiğiniz gibi Didi Chuxing henüz geçtiğimiz Haziran'da tam 7.3 milyar dolarlık dev bir yatırım almıştı. Chuxing bu alana hızlanırken, süreç öncesinde, 2017 yılında, Çin pazarında Didi Chuxing'i geçmeyi hedefleyen Uber'in planları ve stratejisi ise değişmişe benziyor. Şu an her iki tarafın da resmi olarak dile getirmediği anlaşmanın en önemli bir diğer özelliği, Çin'in araç paylaşım servisleri ile ilgili bir regülasyonu Kasım ayından itibaren devreye sokacağı ile ilgili.

Elinde 7 milyar dolardan fazla nakit bulunan Didi Chuxing ve daha önce Çin operasyonuna 1 milyar dolar yatıran Uber'in birleşmesi oldukça büyük bir anlaşmanın eseri. Kurulan yeni yapının yüzde 20 hissesi ise Uber ve Uber'in yatırımcılarının olacak. Yani kısacası Uber'in Çin pazarından çıkmak yerine, Çin pazarındaki en güçlü rakibinin bükemediği elini öptüğünü söylememiz sanıyoruz yanlış olmaz. Bir diğer yandan da pazarı kaybetmektense, bu kadar yatırımın hakkını sahip olduğu yüzde 20'lik hisse payından çıkartmak istemesi rekabetin yoğun olduğu bu pazarda oldukça mantıklı bir hareket.

Görsel kaynak: Shutterstock

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.