Kickstarter ekonomisi yaklaşık 5.3 milyar dolarlık değere ulaştı

Kickstarter ekonomisi yaklaşık 5.3 milyar dolarlık değere ulaştı

Kickstarter, son dönemde sıklıkla eleştirilse de bu, kitle kaynaklı fonlama fikrinin gerçeğe dönüşmesinde öncü olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Kickstarter aracılığıyla 2009'dan bu yana gerçekleşen 61 bin 654 projeyi inceleyen yeni bir araştırma, Kickstarter'ın proje yaratıcılarına 5.3 milyar dolarlık bir ekonomik değer yarattığını söylüyor. Araştırmanın Kickstarter tarafından fonlanmadığını da baştan belirtelim.

University of Pennsylvania Wharton School'dan Ethan R. Mollick imzalı ve ilk kez The Guardian'ın gündeme getirdiği araştırmaya göre Kickstarter'a yatırılan her bir dolar, kitle fonlama platformu dışındaki ekosistemde ortalama 2.46 dolarlık ek gelir yaratıyor. Yaratılan ek gelir, gıda ve ürün tasaırm kategorilerinde ortalamanın üstüne çıkarken Kickstarter ile fonlanan filmler için bu ortalamanın altına iniyor.

Kickstarter'ın kurulduğu tarihten Mayıs 2015'e kadar geçen sürede toplam 5 bin 135 tam zamanlı ve bugün hala devam eden iş yarattığını söyleyen araştırma, projeler aracılığıyla 160 bin 425 kişiye de geçici iş sağlandığını not ediyor.

Kickstarter dollar kategori

Başarılı kitle fonlama projeleri, örneğin Oculus Rift, etkilerini destekçi ve yapımcı etkileşiminin ötesine taşıyarak, yapımcılarına Kickstarter dışında milyarlarca dolar gelir yaratabiliyor. Diğer taraftan Kickstarter bireysel girişimciler için müthiş bir PR kanalına dönüşebiliyor. Araştırma, Kictstarter'daki projelerin destekçi ve yapımcılar tarafından inovatif görülme oranının yüzde 50'nin üzerinde  olduğunu söylüyor. Yaklaşık 62 bin projenin 2 bin 601 patent başvurusuyla sonuçlanması bunun bir kanıtı.

Kickstarter ya da alternatif kitle kaynaklı fonlama platformları henüz potansiyelini gerçekleştirmiş değil. Zira platform geçtiğimiz Ekim'de 2 milyar dolarlık destek eşiğini aştığını açıklamış ve bunu 9.5 milyon adet destekçiden toplandığını paylaşmıştı. Son 6-7 yılda kitle fonlamayı popülerleştirse de, iş modeli olarak kitle fonlamayı seçen birçok farklı girişimin, bu çabalarından ellerinin boş döndüğünü de gördük. Kitle fonlama ekonomisinden söz ediyorsak, Kickstarter için ayrı bir parantez açmak, bu nedenle adil.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.