Google mobil reklam tehditini 'machine learning' ile aştı

Google mobil reklam tehditini 'machine learning' ile aştı

2015, Google açısından tarihi bir yıldı. Mobilden yapılan aramaların ilk kez masaüstünü geçtiği 2015'te, Facebook'un mobildeki baskınlığı iki dijital reklam devi arasındaki rekabetin Facebook lehine olacağını işaret ediyordu. Ta ki düne kadar... 28 Temmuz'da 2016 mali ikinci çeyrek sonuçlarını açıklayan Google'ın ana şirketi Alphabet, beklentilerin üzerinde bir performansla, mobilin Google'ın reklam işi için bir tehditten bir fırsata dönüştüğünü gösterdi.

Açıklanan sonuçlara göre, Alphabet'in mali ikinci çeyrekte gelirleri bir önceki yıla göre yüzde 21 oranında büyüdü ve 21.5 milyar dolara yükseldi. Şirketin net gelirleri ise yıllık yüzde 28 oranında artarak 5.97 milyar dolara çıktı. Kıyas için Facebook'un mali ikinci çeyrekte toplam gelirleri yıllık yüzde 59 artarak 6.4 milyar dolara çıktı. Lider iki dijital reklam şirketi arasında Google'ın Facebook'a göre büyüklük ve yaş gibi önemli dezavantajları var. Alphabet'in bunlara rağmen yüzde 21 oranında büyüme göstermesi, söylediğimiz gibi mobil kırılımıyla birlikte değerlendirildiğinde kritik bir başarı. Google'ın toplam Alphabet gelirler içindeki payı 21.3 milyar dolar.

Machine learning silahı

Zira Google CEO'su Sundar Pichai sonuçlarla ilgili açıklamasında, Google'ın güçlü finansal büyümesinin mobil odaklı gerçekleştiğini ve machine learning becerilerinin şirketin önümüzdeki 10 yıllık dönüşümünde lokomotif olacağını söyledi. Pichai, mobil dönüşümün Google için bir tehdit oluşturacağı beklentisine geçtiğimiz yıldan itibaren istikrarlı bir şekilde aynı yanıtı verdi. Pichai, Google'ı mobil değil, machine learning öncelikli bir şirket olarak tanımladı. Google'ın aramadan YouTube'a ve Google Play Store'a tüm ürünlerinin machine learning ile güçlendirilmesi, reklam hedefleme ve performansta iyileştirme gibi avantajlarla birlikte, şirkete ciddi bir maliyet avantajı da sağlıyor.

Yakın zamanda Bloomberg Alphabet'in derin öğrenme şirketi DeepMind'ın yapay zeka teknolojisinin, beklenmedik şekilde, veri merkezlerinin yönetiminde kullanıldığını yazmıştı. DeepMind'ın teknolojisi, veri merkezlerinin güç kullanım verimliliğinde yüzde 15'e varan tasarruflar sağlıyor ve şirkete yüzlerce milyon dolar kazandırıyor. Pichai, konuşmasında doğruladığı geliştirmenin, son dönemde maliyet avantajını yüzde 40'a çıkardığını ve teknik detayların yakın zamanda kamuoyuyla paylaşılacağını da belirtti.

Google'ın reklam işindeki iyileşme, Alphabet'in diğer yatırımlar adını verdiği sürücüsüz araçlar, Nest gibi yeni teknolojilere odaklanan girişimlerine devam etmesini kolaylaştırıyor. Alphabet, 2016 ikinci çeyrekte diğer yatırımlardan elde ettiği geliri iki kattan fazla arttırarak 185 milyon dolara çıkardı. Henüz zarar eden bu girişimlerin şirkete getirdiği toplam zarar 859 milyon dolar olarak gerçekleşti. Alphabet'in bu girişimlerle geliştirdiği yeni teknolojilerin Google başta olmak üzere şirketin diğer iş ve servislerinde ölçeklenerek kullanılması, günümüz için örnek bir iş modeli. İkinci çeyrek sonuçlarından çıkan bir diğer önemli sonuç da bu.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.