Avrupa Komisyonu Türkiye'deki şirketlerin e-ticaret penetrasyon oranını açıkladı

Avrupa Komisyonu Türkiye'deki şirketlerin e-ticaret penetrasyon oranını açıkladı

E-ticaret sektörü evrimini sürdürmeye devam ediyor. Ülkemizdeki e-ticaret trendi de dünya ekosistemiyle aynı yörüngede seyretmeyi sürdürüyor.

Son yıllarda büyük perakende devlerinin online satışa önem vermesi, tüm bu alanda doğal bir seleksiyonun yaşanmasını sağladı. Sonunda her kulvarda farklı büyük oyuncular doğdu.

Bundan sonra da e-ticarette ağırlığı perakende şirketlerinin çekeceğini, online yatırımların offline yatırımların önüne geçeceğini söylemek yanlış olmaz. Merve Kara'nın dünkü "E-ticaretin gelecek 10 yılı" yazısını henüz okumayanların yazıya göz atmasını tavsiye ederim.

Peki Türkiye'deki şirketlerin kaçı e-ticaret dönüşümünü sağlamış? 

Avrupa Komisyonu, Digital Single Market başkan yardımcısı Andrus Ansip'in paylaştığı rapora göre 2015 yılında 10 kişiden fazla çalışanı olan Türkiye'deki şirketlerin %12,4'ü online kanalları üzerinden satış yapıyor. Son dönemlerde Facebook ve Google gibi büyük teknoloji şirketlerinin operasyon merkezi konumuna gelen İrlanda'nın %32,2 ile başı çektiği raporda, Avrupa'da bu ortalamanın %16,8 olduğunu belirtelim.

Single Digital Market Raporu

Ülkemizde son yıllarda omni-channel (çoklu kanal yönetimi) kavramının gelişmesiyle Türkiye'nin bu ortalamanın üzerine çıkabileceğini düşünebiliriz. Ancak dijital platformların yaygınlaşması ve insanların ürün/hizmetlere daha kolay ulaşması için can alıcı ivmeyi sınır ötesi online satışlarda göstermemiz gerekiyor.

Aynı raporda Türkiye'de şirketlerin sadece %3,59'unun sınır ötesine elektronik satış yaptığını, Türkiye'nin bu alanda sadece 4 avrupa ülkesinin önünde yer aldığını, Avrupa ortalamasının ise %8'lere yakın olduğunu görüyoruz. Böylelikle katma değerli ürünler üretmenin ve bunları yakın coğrafyadaki tüm dijital müşterilere sunmanın ne kadar önemli olduğunu bir kez daha anlıyoruz.

Dijital Single Market Rapor2

Görsel Kaynak: Shutterstock

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.