Android istenmeyen (spam) aramaları tespit etmeye başladı

Android istenmeyen (spam) aramaları tespit etmeye başladı

İstenmeyen e-postalar ve istenmeyen mesajlardan sonra istenmeyen aramalar da 21. yüzyıl sıkıntılarından biri olarak hayatımızda yer ediyor. İstenmeyen aramaları bildirmek için farklı uygulamalar olsa da Google, bu soruna Android üzerinden yerleşik bir çözüm sunmaya başladı. (Şimdilik sadece Nexus ve Android One cihazları için geçerli.)

Söz konusu özellik, yapılan aramaların kimliği hakkında bilgi veriyor ve istenmeyen (spam) bir numara ile iletişim kurup kurmadığınızı gösteriyor. Tabi bu özellik için öncelikle ''Caller ID & spam protection" özelliğinin açık olması gerekiyor ki Google bu özelliğin varsayılan olarak açık olduğunu paylaşıyor.

android istenmeyen arama engelleme

Bu özelliğin şimdilik sadece Nexus ve Android One cihazlarında kullanılabileceğinin tekrar altını çizelim ama diğer Androidli cihazlar için beklenen güncellemenin yakın zamanda yapılması sürpriz olamz.

"Arama bilgileriniz Google ile paylaşılabilir"

Bu özelliği kullanan cihazların arama bilgilerini Google ile paylaşabileceğini de eklemeden geçmeyelim. Google bu konuda "Telefonunuz Google'a aramalarınız hakkında bilgi gönderme ihtiyacı duyabilir" şeklinde kısa ve yuvarlak bir açıklama yapmakla yetiniyor.

android

"Google My Business" listelemelerinden faydalanan Google, Caller ID özelliğiyle arayan numara hakkında bilgi verme özelliğini 2013 yılında başlatmıştı.

TrueCaller için kötü haber

İstenmeyen aramaları tespit etmek için kullanılan popüler uygulamalardan biri hiç şüphesiz TrueCaller. Zira sadece Türkiye'de günde 50 bin istenmeyen çağrı ve kısa mesajı engellediğini paylaşmıştı. Yani bu konuda ciddi bir kullanıcı tabanına ulaşmış durumda. Google'ın yeni özeliği Truecaller'ın yükselişine bir ket vurabilir ancak Google'ın henüz topluluğun gücünden faydalanmadığını da eklemeden geçmeyelim. Google,istenmeyen numaraları belirlemek için kendi analizine güvenirken Truecaller, kullanıcıların geri bildirimlerini de dikkate alıyor.

Android tarafında durum böyleyken iOS tarafında da Apple iOS 10 ile istenmeyen aramaları tespit etme özelliğini devreye alması bekleniyor. Şu anda iOS 10 beta kullanıcıları bu özellikten faydalanabiliyor.

Görsel Kaynak: Shutterstock

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.