Google'ın çatı şirketi Alphabet'e bağlı 11 şirket var

Google'ın çatı şirketi Alphabet'e bağlı 11 şirket var

Google, 2015 yazında Alphabet çatısı altında yeniden yapılandırılmış ve bir çok kardeş şirkete ayrılmıştı. O dönemde 7 ana şirket altında toplanan faaliyetler Haziran 2016 itibarıyla 11 şirkete çıkmış durumda. Aşağıdaki tabloda da tüm bu şirketleri ve faaliyet alanlarını görmek mümkün.

Business Insider'ın Google'ı kaynak olarak gösterdiği tablo, Alphabet'in 3 kilit isminin Larry Page (CEO), Sergey Brin (Başkan) ve Eric Schmidt (İcra Kurulu Başkanı) olduğunu hatırlatıyor. Söz konusu 11 şirketin yanısıra otonom araç dikeyinde bir şirketin de kurulacağı ama henüz Google tarafından bu konuda bir kabul veya red yanıtı gelmediği ifade ediliyor.

Alphabet-Google

Listedeki şirketleri tek tek tanıtacak olursak;

1. Nest: Alphabet'in akıllı ev teknolojilerine odaklanan birim. Bu birimin CEO’su Nest‘in kurucusu Tony Fadell idi ancak bir süre önce Nest'ten ayrıldığını açıkladı. Şu anki CEO Motorola Home’un eski CTO’su Marwan Fawaz.

2. Access & Energy: Google'ın enerji ve internet erişimi işlerini yürüten birim. Google Fiber de bu çatı altında. Yöneticisi Craig Barratt.

3. Verily: Andy Conrad yönetimindeki bu birim sağlık ve hastalıkları önleme konusunda uzmanlaşıyor. Eski adı Google Life Sciences.

4. Calico: Daha sağlıklı ve uzun bir ömür sürmenin yollarını arayan birim. Halen Arthur Levinson tarafından idare ediliyor.

5. SideWalk Labs: Dan Doctoroff tarafından yönetilen bu şirket, yenilikçi şehir projelerine ve şehirlerin yaşadığı sorunlara odaklanıyor.

6. Jigsaw: Google'ın önemli isimlerinden biri olan Jared Cohen'in yönetimindeki Jigsaw, jeopolitik meydan okumalar yapan bir teknoloji kuluçka merkezi.

7. Google X: Astro Teller tarafından yönetilen Google X, Google içinde kurulan gizli/devrimsel projeler birimi. Bu şirket altında Project Loon, Project Wing, Project Titan gibi farklı işler yapılıyor. Otonom araç projesinin de bu şirket altından çıkarak ayrı bir şirket olarak konumlandırılması bekleniyor.

8. GVGoogle Ventures, Alphabet'in yeni girişimleri fonlayan yatırım birimi. Halen Bill Marris tarafından yönetiliyor.

9. Google Capital: Uzun vadeli yatırımlar ve danışmanlıklardan sorumlu Alphabet şirketi. Google Capital'in lideri David Lawee.

10. Google DeepMind: Bir dönem AlphaGo ile gündemi epey meşgul eden DeepMind, Alphabet'in yapay zeka teknolojilerine odaklanan birimi ve sanırım merkezi ABD dışında (Londra'da) olan tek şirket. DeepMind'in CEO'su aynı zamanda kurucu ortaklardan biri olan Demis Hassabis.

11. Google: Alphabet'in çekirdeği olan Google şirketi içinde Android, Arama, Youtube, Haritalar, Reklamcılık (Adsense, Adwords) gibi bilindik alt birimler var. ATAP ise şirketin Google'a bağlı gelişmiş teknolojiler ve projeler için kurduğu bir araştırma laboratuvarı. Google'ın CEO koltuğunda halen Sundar Pichai oturuyor.

Google-Alphabet

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.