Parmak iziniz 3 boyutlu yazıcıda basılabilir mi?

Parmak iziniz 3 boyutlu yazıcıda basılabilir mi?

Touch ID gibi parmak izi tanıma sistemlerinin sağlam bir güvenlik bariyeri olup olmadığı tartışılmaya devam ediyor. Bu kez kaygıları artıran olay ölen bir kişinin parmak izinin çıkarılmak istenmesi oldu.

Hatırlarsanız bir grup siber korsan, çektiği fotoğraflarla Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen'in parmak izini çıkarmış ve konunun ne kadar hassas olduğuna dikkat çekmişti. Yeni gündeme gelen olay ise biraz daha farklı ama yine kişisel parmak izinin geçerliliğini ve mahremiyet sınırlarını sorgulatıyor.

Fusion.net'in haberine göre polisler geçen ay Michigan State Üniversitesi profesörü Anil Jain'in kapısını çalmış ve ölen birinin parmak izini çıkarmak için yardım istemiş. Emniyet birimleri öldürülen adamın cinayetini cep telefonu üzerinden aydınlatabileceğini düşünmüş fakat San Bernardino davasında olduğu gibi direkt olarak Apple'a gitmek yerine biyometrik kimlik tanıma teknolojileri üzerine çalışan bir profesörün kapısını çalmış.

3 boyutlu yazıcıyla parmak izi basmak

Bilgisayar bilimleri profesörü Anil Jain ve doktora öğrencisi Sunpreet Arora, önce öldürülen kişinin canlıyken alınan parmak izlerini 3 boyutlu yazıcı ile modellemiş. Sonra da işlerlik kazandırmak için metalik parçacıklar içeren ince bir tabaka ile kaplamış. Halen yapılacak işlemler tamamlanmamış ama Arora başarıya ulaşacaklarına inanıyor ve süreç devam ediyor.

Jain ve Arora gerçekten parmak izini taklit etmeyi başaracak mı meçhul. Keza emniyet birimleri bir de kullanıcı şifresini aşmak durumunda kalabilir. Fakat tüm bunlar parmak izinin güvenilirliği konusundaki endişeleri gidermeye yetmiyor. Keza hatırladığım bazı tartışmalarda da özellikle bankacılık uygulamalarında parmak izinden ziyade iris taraması gibi daha sağlam güvenlik katmanlarının kullanılması gerektiğini savunuluyordu.

Parmak izini kullanmak pratik olabilir fakat dokunduğumuz her şeye parmak izi bırakabilme ihtimalimiz oldukça somut bir o kadar gerçek. Bakalım önümüzdeki dönemde biyometrik tanıma sistemlerinin gelişimi nasıl olacak ve bu konudaki tercihlerimiz nasıl değişecek...

Görsel Kaynak: Shutterstock

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.